tot ce trebuie să știi despre paharele de vin

tot ce trebuie sa stii despre paharele de vin

Cuprins

Fie că vrei să îți impresionezi prietenii la următoarea întâlnire, fie că vrei să ai o experiență de degustare perfectă, vei găsi în acest articol, tot ce trebuie să știi despre paharele de vin roșu, alb, de vin spumant sau vin dulce.

Din punctul nostru de vedere, vinul poate fi băut din orice tip de vas își dorește băutorul! Suntem convinși că și tu, ca și noi, te-ai găsit în situații în care nu aveai la îndemână pahare de vin perfecte, așa că te-ai mulțumit cu o cană, un pahar de apă sau chiar din sticlă. Iată tot ce trebuie să știi despre paharele de vin, ca să fii sigur că data viitoare faci alegerea perfectă.

Introducere

 Deși poate părea ciudat, există chiar și dovezi științifice pentru care este bine să bem vinul din pahare cu forme diferite.

În 2015, un grup de cercetători japonezi a folosit o cameră specială pentru a înregistra imagini ale vaporilor de etanol din diferite pahare. În studiul lor, grupul de cercetare a arătat cum diferitele forme de sticlă au afectat densitatea și poziția vaporilor la marginile diferitelor pahare.

De ce contează vaporii? Ei bine, ei transportă compuși aromatici în nas. Compușii aromatici sunt responsabili pentru producerea marii majorități a aromelor în vin.

Dintre numeroasele pahare de vin disponibile, vei descoperi că anumite forme sunt mai bune pentru a savura anumite tipuri de vin. Nu contează cu adevărat dacă paharul tău are picior sau nu. Accentul este pus, mai degrabă, pe modul în care forma vasului colectează arome și depune vinul în gură.

Indiferent de forma paharului sau dacă are picior sau nu, una dintre principalele reguli este să nu umpli paharul până în buza sa. Pentru a gusta arome în vin ai nevoie de spațiu deasupra vinului pentru a colecta arome.

tot ce trebuie sa stii despre paharele de vin

Componența unui pahar de vin

Începând de sus, în jos, paharul are 4 componente: buza paharului, bolul, tulpina și baza (piciorul) paharului. Fiecare dintre aceste componente au propriul rol.

tot ce trebuie sa stii despre paharele de vin

Buza paharului

Mărimea și forma buzei paharului direcționează vinul către zona ideală a gurii. Deschiderile înguste permit vinului să curgă într-o anumită parte a limbii pentru a evidenția sau reduce note specifice. De exemplu, o deschidere mică poate îmbunătăți aromele dulci, echilibrând în același timp aciditatea. În plus, marginile înguste ajută și la păstrarea aromelor în interiorul paharului și îți direcționează nasul pentru a îți menține simțul mirosului. Pentru vinurile cu mai multă complexitate și mai puțină aciditate sau mai puține taninuri, o deschidere largă este adesea folosită pentru a răspândi aromele în întregime. Indiferent de formă, cele mai subțiri margini permit cea mai bună experiență de degustare, deoarece vinul trece fără probleme din pahar în gură.

Bolul

Forma și dimensiunea bolului afectează modul în care aromele sunt eliberate și colectate. Pentru a obține un vârtej adecvat, în timpul degustării, toarnă vin până la aproximativ o treime din înălțimea bolului. Apoi, învârte vinul pentru a-și elibera aromele și apropie nasul de pahar după învârtire și înainte de a sorbi din vin. Pentru vinuri roșii îndrăznețe, cel mai bine este să cauț un pahar mare care poate aerisi și oxida vinul pentru a lăsa aromele complexe să respire. Cu cât suprafața expusă la aer este mai mare, cu atât compușii nedoriți, cum ar fi etanolul și sulfiții, se evaporă, lăsând mirosurile și aromele bune să strălucească. Te întrebi de ce unele pahare de vin sunt înguste? Pentru vinurile albe, este nevoie să păstrezi aroma naturală crocantă, astfel încât prevenirea oxidării este ideală. Paharele de tip flute, de șampanie, cele mai înguste pahare de vin, sunt subțiri pentru a menține bulele.

Tulpina paharului

Tulpina este bucata subțire de sticlă care acționează ca o punte între bol și bază. Ținerea unui pahar de vin de tulpină te ajută să te asiguri că vinul tău va avea gustul așa cum ar trebui să aibă din câteva motive. În primul rând, ține căldura corpului departe de bol, ceea ce înseamnă că vei putea bea vinul la temperatura optimă. În al doilea rând, pune distanță între mâna ta și nas în timp ce sorbi. Deoarece mirosurile influențează puternic gustul, strângerea unui pahar lângă margine mai degrabă decât de tulpină, înseamnă că s-ar putea să-ți mirosi propriul parfum în timp ce guști vinul, interferând cu capacitatea ta de a absorbi aroma vinului. Când ții un pahar de vin, cel mai bine este să îl prinzi de la baza tulpinii și cât mai aproape de bază. Încearcă să eviți să apuci paharul de bol sau să îl ții aproape de margine.

Baza (piciorul) paharului

Baza paharului de vin, cunoscută și sub numele de picior, îl menține echilibrat. Un pahar de vin fără tulpină nu are o bază distinctă. În schimb, se sprijină pe fundul vasului. Unele pahare de vin moderne au o faldă alungită, un strat gros de sticlă sub vasul cupei, mai degrabă decât o tulpină subțire și un picior evazat.

Tot ce trebuie să știi despre paharele de vin

Tipuri de pahare de vin alb

Vinurile albe sunt de obicei servite în pahare mai înguste. Paharele mai înguste păstrează aromele florale ale vinurilor albe, mențin o temperatură mai rece, exprimă mai multă aciditate în vin și oferă mai multe arome (chiar și la temperaturi mai reci) datorită proximității față de nas.

tot ce trebuie sa stii despre paharele de vin

Vinurile albe cu corp, cum ar fi Chardonnay, Viognier, Alb Rioja și Orange wine, sunt mai delicioase atunci când sunt servite dintr-un pahar de vin alb cu bol mai mare. Acesta este perfect pentru a dezvălui intensitatea vinurilor albe cu corp, inclusiv aromele multistratificate ale vinului. Cu un volum mai mare, bolul cu gura larg deschisă permite buchetului bogat să-și dezvolte gama minunată de arome, subliniind finețea și minimizând riscul ca vinurile albe cu stil mai bogat să devină supra-concentrate.

Bolul mai mare al paharului de vin alb a fost introdus inițial de compania Riedel ca un pahar „Montrachet”.

Tipuri de pahare de vin roșu și rosé

Alegerea unui pahar de vin roșu are mult de-a face cu atenuarea amărăciunii taninului sau a aromelor picante pentru a oferi un vin cu gust mai fin. S-a observat că vinurile roșii tind să aibă un gust mai fin dintr-un pahar cu deschidere largă. Desigur, distanța dintre marginea paharului și lichidul propriu zis afectează ceea ce miroși.

Compania Riedel a fost prima companie producătoare de pahare care să creeze pahare pentru diferitele tipuri de struguri. Astfel, în ceea ce privește vinurile roșii, gama lor de produse diferențiază între vinurile roșii corpolente și cele cu un corp ușor, între vinurile cu arome florale și cele cu arome condimentate.

tot ce trebuie sa stii despre paharele de vin

În principiu, există 3 tipuri majore de pahare de vin roșu, care au diferite responsabilități, în funcție de vinul folosit.

Paharul de vin roșu îngust, fie la înălțimea sa standard, fie mai înalt (cunoscut sub numele de pahar de Bordeaux), este cel mai bine folosit pentru vinuri roșii mai îndrăznețe, precum Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Alicante Bouschet sau cupaje Bordeaux.  Datorită distanței dintre lichid și nas, vor fi mai puternice aromele vinului, decât cele rezultate din arderea etanolului. De asemenea, faptul că paharul este mai înalt denotă o suprafață mai mare pe care etanolul se poate evapora. Se consideră că textura sortimentelor servite în astfel de pahare este mai catifelată.

Paharul bărdăcos, așa cum îl consideră multă lume este colectorul de arome. Este perfect pentru vinuri roșii mai ușoare, mai delicate, cu arome subtile. Bolul mare, rotund ajută la colectarea tuturor aromelor. Încearcă această formă de pahar cu amestecuri de Pinot Noir, Gamay, Zweigelt, St. Laurent, Schiava, Freisa, Valpolicella și chiar Nebbiolo.

Paharul îngust, cu o subtilă formă de lalea este folosit, de regulă pentru vinurile rosé și vinuri roșii cu corp mediu spre plin, cu note picante și/sau alcool ridicat. Aromele condimentate ale soiurilor sunt înmuiate deoarece aromele îți lovesc limba într-un mod progresiv datorită deschiderii mai mici a bolului. Încearcă vinuri precum Zinfandel, Malbec, Syrah (Shiraz) și Petite Sirah cu acest pahar.

Tipuri de pahare pentru vinuri tipice

Dacă ai alte preferințe față de vinurile de mai sus, ar trebui să te gândești să investești în niște pahare tipice, în funcție de tipul de vin preferat.

Spre exemplu, dacă ești un băutor de vin spumant sau șampanie, poți alege un pahar de tip flute (flaut) sau o cupă de șampanie vintage. Pentru noi, cupele de șampanie sunt clasice, ne amintesc de bunicii noștri, care deschideau o sticlă de „șampanie” la fiecare sărbătoare. Avantajul paharului de tip flute este acela că menține proaspete bulele vinului spumant sau ale șampaniei, permițând aromelor să curgă în sus.

De cealaltă parte, însă, s-a stabilit ca folosirea cupelor clasice de șampanie este mai mult un moft, întrucât bolul larg permite un contact mai mare al vinului cu aerul, ceea ce duce la pierderea aromelor într-un timp relativ scurt.

tot ce trebuie sa stii despre paharele de vin

Pentru vinurile dulci, care sunt cunoscute ca având cantități mai mari de alcool, un pahar special, îngust, este necesar. Îngustimea paharului, precum și înălțimea mai mică reduce procesul de evaporare a alcoolului. Astfel, vinurile își păstrează atât aromele, cât și intensitatea.

Alte tipuri de pahare

Din ce în ce mai mult, companiile producătoare de pahare de vin au ajuns la concluzia că unora dintre consumatorii de vin nu le pasă atât de mult ce fel de pahar de vin folosesc. Astfel că au creat pahare de vin „generale”, precum cele fără picior, care pot fi folosite la orice tip de vin, apă sau limonadă. Acestea sunt de bun augur și pentru cei care nu au la dispoziție spațiu nelimitat pentru depozitarea unor pahare de vin specifice fiecărui sortiment de vin degustat.

Dacă însă ești dornic să ai în colecție paharul de vin potrivit, precum și decantorul atât de necesar pentru unele vinuri roșii, apasă link-ul de mai jos, pentru a putea vedea colecția noastră de accesorii Riedel.

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.