Descriere
Château de Saint Cosme Châteauneuf du Pape se face singur remarcat, prin gustul său proaspăt, profund şi complex, dat de soiurile folosit în cupaj, care exprimă perfect calitățile terroir-ului. Douăzeci şi patru de luni de maturare în butoaie vechi de 2-4 ani sunt necesare pentru ca Château de Saint Cosme Châteauneuf du Pape să-şi rafineze aromele, urmând să fie îmbuteliat nefiltrat pentru maximum de expresivitate.
An: 2016
Palier de gust: Sec
Recomandări culinare: terină de pui, carne roşie, vânat sau biftec tartar
Alcool: 15.5 %
Conținut: 0.75 L
Livrare în: 2-3 zile lucrătoare
Grenache (Garnacha) este un soi de struguri roșii cultivat pe scară largă în Franța, Spania, Australia și Statele Unite. Este deosebit de versatil atât în podgorie, cât și în cramă, ceea ce poate explica de ce este unul dintre cei mai răspândiți struguri din lume. Grenache este numele francez (și cel mai recunoscut la nivel internațional) pentru struguri, dar are o serie de sinonime. În multe zone, cum ar fi Ronul de Sud și Valea Barossa, se poate obține Grenache foarte copt, suculent și fructat. Prin urmare, este adesea amestecat cu alte soiuri care contribuie la aciditate, un profil diferit de tanin, culoare și complexitate aromatică. Acesta este un element cheie în proeminența amestecurilor roșii din Rhône de Sud și a amestecurilor „GSM” în Australia și în alte părți, combinând Grenache, Syrah și Mourvèdre. Produs ca vin de soi, Grenache prezintă arome bogate, picante, de fructe de pădure, în special de zmeură. Unii degustători notează frunza de roșii ca o aromă care apare de obicei. Vinurile din regiunile foarte fierbinți pot avea cu siguranță o căldură corespunzătoare și caractere de fructe gătite. În amestecurile „GSM”, notele de ardei ale Syrah pot fi uneori proeminente.
Mourvèdre (Monastrell în Spania natală, Mataro în Australia și California) este un soi de struguri cu pieliță neagră care a fost cultivat de secole în podgoriile din vestul Mediteranei. Se crede că își are originea în Spania, acum este cultivată pe scară largă în Peninsula Iberică, sudul Franței, California și Australia de Sud. Soiului îi plac climatele calde și uscate și are boabe mici, cu coajă groasă – combinația clasică pentru a face vinuri de culoare intensă și niveluri ridicate de tanin.
Aromele de carne și ierburi ale lui Mourvedre sunt foarte distinctive, la fel ca și taninurile puternice. Aceste calități îl fac un ingredient puternic pentru amestecare, cel mai adesea cu Grenache vibrant și bogat și Syrah structurat și picant (vezi Grenache – Mourvedre – Syrah). Alte soiuri clasice din sudul Franței, cum ar fi Carignan și Cinsault, sunt, de asemenea, parteneri frecventi de amestecare. Acest lucru este probabil mai mult din cauza tradiției și a comoditatii (cresc în locuri similare și se maturează aproape simultan) decât miresme sau aromă.
Îndrăzneala și picanteria sunt principalele caracteristici ale Syrah. Acest vin roșu corpolent este plin de cele mai delicioase arome de fructe coapte, fum și piper negru, pentru a numi câteva. Există mici variații ale intensității și texturii în funcție de locul în care au crescut strugurii și de vinul produs, dar, per total, te poți aștepta la o degustare plină de diferite arome. Syrah se numește Shiraz în unele țări din Lumea Nouă, dar în esență vei primi în continuare același soi de vin roșu.
Cinsault este un soi francez de struguri roșii, folosit în mod tradițional din amestecul Rhône-ului de Sud, ca partener al Grenache, Syrah și Mourvèdre. Cinsault este un strugure versatil în pahar. Ca soi, produce un vin moale, cu un conținut scăzut de taninuri, cu o culoare deschisă, roșu cărămiziu. Cel mai des întâlnit descriptor este fructele strălucitoare, roșii. Cinsault provenit din viță de vie mai veche, care are cel puțin 20 de ani, contribuie cu arome condimentate, cărnoase. Ca vin de amestec, este folosit pentru parfumul său floral și de căpșuni. Ca rosé, capătă arome mai strălucitoare de zmeură, piersică albă, frunze de ceai și petale de trandafir, cu arome de fructe tropicale de litchi, guava și papaya.
Clairette este un soi de struguri de culoare deschisă care crește în sudul Franței. A fost cândva larg răspândit, dar gusturile și tendințele mereu în schimbare din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea au văzut acest struguri înlocuit cu soiuri de calitate superioară. Cu toate acestea, există încă câteva fortărețe Clairette în Valea Ronului și în Languedoc, unde se produce vinuri proaspete, spumante și vinuri liniste ușoare și ușor de băut.
Vinurile de soi Clairette sunt cel mai adesea spumante. O cantitate mare de plantații poate fi găsită în Valea Ronului central, lângă Montelimar, și se încadrează sub denumirea Clairette de Die, care se presupune că anteced vinurile spumante din Champagne. Unele dintre vinurile produse sub această denumire trebuie să fie 100% Clairette, dar cele etichetate ca Tradition (fostă Methode Ancestrale) trebuie să fie în schimb 75% Muscat Blanc a Petits Grains. Denumirile Coteaux de Die și Cremant de Die permit, de asemenea, utilizarea Clairette în proporții diferite.