Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2018

Loading...

135,00 lei

Producător: Poliziano
Origine: Toscana, Italia
Soi struguri: Sangiovese, Canaiolo, Merlot, Colorino

Loading...

Descriere

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2018 este un sortiment structurat, de lungă durată, cu arome intense, care reprezintă cu fidelitate originile sale toscane și legătura străveche dintre pământ, om și cultură.

An: 2018
Palier de gust: Sec
Recomandări culinare: antipasti, barbeque, brânzeturi, charcuterie, hamburger, paste, pizza, ragu, risotto, vită
Alcool: 13.5%
Conținut: 0.75 L
Livrare în: 2-3 zile lucrătoare

Sangiovese a fost cultivat în centrul Italiei de generații, deși cercetările recente ale viței de vie sugerează că soiul nu este atât de vechi cum se credea cândva. Calitatea vinului Sangiovese poate fi notoriu variabilă. Dar, în anii 1980, tehnicile de vinificație îmbunătățite drastic au văzut o schimbare semnificativă către versiuni mai orientate spre calitate. Sangiovese este în general apreciat pentru structura sa acidă, taninurile ferme, caracterele savuroase și aromele de cireșe negre. În Toscana, Sangiovese este singurul soi de struguri permis în prestigiosul Brunello di Montalcino DOCG și oferă coloana vertebrală pentru Vino Nobile di Montepulciano și vinurile populare din Chianti, unde trebuie să reprezinte 80% din amestec. Sangiovese este plantat pe scară largă în Lazio, Umbria, Marche (toate care se învecinează cu Toscana) și Corsica. Pe aceasta din urmă, soiul este cunoscut sub numele de Nielluccio și are o caracteristică distinctă de maquis, care îl deosebește oarecum de alte Sangiovese. (Maquis este tufișul care acoperă insula și include arbuști precum salvie, ienupăr, pădure, stejar și mirt.) Este, de asemenea, foarte proeminent în Romagna ale cărei vinuri au fost adesea descrise ca fiind inferioare, datorită diferențelor clonale față de Sangiovese toscan.

Canaiolo (Nero) este un soi de struguri de vin cu coajă neagră care a fost principalul constituent al amestecului Chianti până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este cultivat și astăzi în centrul Italiei, deși aproximativ 90 la sută din total se găsește în Toscana. Este folosit ca struguri de amestec într-o gamă largă de vinuri pe bază de Sangiovese. Sunt produse doar o mână de vinuri Canaiolo monovarietale, deși interesul pentru soi este în creștere. Canaiolo este un vin moale și moale, cu arome elegante și taninuri blânde. Se amestecă excepțional de bine cu Sangiovese și poate accentua aromele ierboase găsite în amestecul Chianti.

Merlot este renumit pentru că este un vin roșu ușor de băut, care este de obicei moale și elegant. Din acest motiv, este plantat pe scară largă în întreaga lume și este unul dintre cele mai populare vinuri roșii. Merlot este excelent ca băutură de sine stătătoare și se asortează bine cu o mare varietate de alimente. Este considerat un vin roșu de început excelent pentru oricine nu și-a dezvoltat încă un gust pentru vinurile roșii.
Legenda spune că strugurele Merlot a fost numit după o mierlă indigenă care a fost văzută sărbătorind cu strugurii negri copți. Cuvântul francez pentru mierlă este „Merle” (merlau în dialectul occitan al regiunii), așa că se pare că există cu siguranță o legătură între mierlă și strugure negru.

Colorino este un soi de struguri italian obscur, cu coajă neagră, din Toscana. După cum sugerează și numele, utilizarea sa principală este ca ingredient de amestec pentru a adăuga culoare vinurilor. Pe lângă faptul că sunt profund pigmentate, boabele mici ale Colorino au niveluri ridicate de tanin. Aromatic, soiul este oarecum atenuat. În anii 1990, Colorino a devenit foarte popular în rândul producătorilor pentru „corectarea” vinurilor mai deschise pe bază de Sangiovese din Chianti și Vino Nobile di Montepulciano. Cu toate acestea, mai recent, îmbunătățirile tehnicilor de vinificație și practicile de viță de vie mai bune au dus la fructe Sangiovese care sunt cu mult superioare celor produse în trecut, iar Colorino și-a pierdut mult din rațiunea de a fi.

Produse din aceeași categorie