Poliziano Chianti Colli Senesi 2021

Loading...

69,00 lei

Producător: Poliziano
Origine: Toscana, Italia
Soi struguri: Sangiovese, Canaiolo, Mammolo, Malvasia Nera

Loading...

Descriere

Poliziano Chianti Colli Senesi 2021 se remarcă, gustativ, printr-o intensitate pronunțată de fructe roșii, bine echilibrat, cu taninuri coapte și aciditate moderată. Aromele proaspete de fructe de pădure, cireșe și note florale de violete prezente în buchet contribuie la o experiență completă a degustării.

An: 2021
Palier de gust: Sec
Recomandări culinare: antipasti, barbeque, brânzeturi, charcuterie, hamburger, paste, pizza, ragu, risotto, vită
Alcool: 13.5%
Conținut: 0.75 L
Livrare în: 2-3 zile lucrătoare

Sangiovese a fost cultivat în centrul Italiei de generații, deși cercetările recente ale viței de vie sugerează că soiul nu este atât de vechi cum se credea cândva. Calitatea vinului Sangiovese poate fi notoriu variabilă. Dar, în anii 1980, tehnicile de vinificație îmbunătățite drastic au văzut o schimbare semnificativă către versiuni mai orientate spre calitate. Sangiovese este în general apreciat pentru structura sa acidă, taninurile ferme, caracterele savuroase și aromele de cireșe negre. În Toscana, Sangiovese este singurul soi de struguri permis în prestigiosul Brunello di Montalcino DOCG și oferă coloana vertebrală pentru Vino Nobile di Montepulciano și vinurile populare din Chianti, unde trebuie să reprezinte 80% din amestec. Sangiovese este plantat pe scară largă în Lazio, Umbria, Marche (toate care se învecinează cu Toscana) și Corsica. Pe aceasta din urmă, soiul este cunoscut sub numele de Nielluccio și are o caracteristică distinctă de maquis, care îl deosebește oarecum de alte Sangiovese. (Maquis este tufișul care acoperă insula și include arbuști precum salvie, ienupăr, pădure, stejar și mirt.) Este, de asemenea, foarte proeminent în Romagna ale cărei vinuri au fost adesea descrise ca fiind inferioare, datorită diferențelor clonale față de Sangiovese toscan.

Canaiolo (Nero) este un soi de struguri de vin cu coajă neagră care a fost principalul constituent al amestecului Chianti până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este cultivat și astăzi în centrul Italiei, deși aproximativ 90 la sută din total se găsește în Toscana. Este folosit ca struguri de amestec într-o gamă largă de vinuri pe bază de Sangiovese. Sunt produse doar o mână de vinuri Canaiolo monovarietale, deși interesul pentru soi este în creștere. Canaiolo este un vin moale și moale, cu arome elegante și taninuri blânde. Se amestecă excepțional de bine cu Sangiovese și poate accentua aromele ierboase găsite în amestecul Chianti.

Sciaccarello (Mammolo) este un soi de struguri cu coajă închisă la culoare, folosit cel mai frecvent pe insula Corsica, în largul coastei de sud a Franței. Soiul este folosit pentru a face atât vinuri de soi, cât și cupaje atât în variante roșii, cât și roze. Vinurile pe bază de sciaccarello sunt ușor colorate, cu taninuri moderate, moi, caractere de fructe roșii și o notă inconfundabilă de ierburi, piperată. Deoarece Sciaccarello are tendința de a produce niveluri ridicate de alcool, trebuie avut grijă în podgorie pentru a-l recolta înainte ca fructele să devină prea coapte.

Malvasia Nera, sau Black Malvasia, face parte din familia Malvasia, însă are coaja închisă la culoare. Relațiile dintre componenții familiei sunt complexe, dar, în general, un strugure Malvasia Nera va fi un soi aromat, cu coajă subțire, care poate fi folosit pentru vinuri seci, spumante și dulci, precum și pentru stiluri de specialitate passito și rosé. Sucul va avea culoarea de la deschis la un roșu rubiniu intens, producând vinuri cu corp ușor până la mediu, cu arome de cireșe și prune. Variantele se găsesc plantate în toată Italia și în Marea Mediterană, deși nu neapărat în cantități mari. Ele sunt mai frecvent amestecate cu alți struguri decât produse ca vin de soi.

Produse din aceeași categorie