Donnafugata Mille e Una Notte

410,00 lei

Producător: Donnafugata
Origine: Sicilia, Italia
Soi struguri: Nero d’Avola, Petit Verdot, Syrah

Loading...
Descriere

Donnafugata Mille e Una Notte Sicilia IGT s-a născut din visul lui Giacomo și Gabriella, fondatorii Donnafugata, de a crea un mare roșu sicilian cu contribuția lui Giacomo Tachis. Astăzi este un exemplu al excelenței enologice italiene, rodul unei măiestrii a vinului care stă la baza filozofiei de producție a lui Donnafugata.

An: 2017
Palier de gust: Sec
Recomandări culinare: coaste de miel gătite lent, pappardelle cu ragu de porc, fripturi, tournedo Rossini
Alcool: 14 %
Conținut: 0.75 L
Livrare în: 2-3 zile lucrătoare

Nero d’Avola (cunoscut și ca Calabrese) este cel mai important și mai răspândit soi de struguri de vin roșu din Sicilia. Volume vaste de Nero d’Avola sunt produse pe insulă în fiecare an și au fost de secole. Strugurii cu coajă închisă sunt de mare importanță istorică pentru Sicilia și își iau numele actual de la orașul Avola de pe coasta de sud-est a insulei. Zona a fost un focar de comerț și de mișcare a populației în timpul Evului Mediu, iar Nero d’Avola a fost frecvent folosit pentru a adăuga culoare și corp vinurilor mai mici din Italia continentală. În funcție de metodele de producție, Nero d’Avola poate fi transformat în vin dens și închis la culoare, care este depozitat în butoaie de stejar și potrivit pentru învechire, sau vinuri tinere și proaspete. Vinurile mai tinere prezintă arome de prune și suculente, fructe roșii, în timp ce exemplele mai complexe oferă arome de ciocolată și zmeură neagră. Nero d’Avola are de obicei tanini mari, acid mediu și un corp puternic.

Petit Verdot este un soi de struguri de vin roșu ale cărui boabe mici, cu coajă groasă sunt apreciate pentru profunzimea lor de culoare. În mod tradițional, soiul a jucat un rol mic în amestecurile clasice de Bordeaux. Cu toate acestea, soiul Petit Verdot a apărut acum în multe regiuni din sudul Europei, Americi și Australia. Petit Verdot are un văr mai puțin cunoscut, dar cu boabe mai mari, Gros Verdot. Verdot se traduce aproximativ prin „cel verde” și reflectă tendința soiului de a fi sub coacere. Prin urmare, în anotimpurile răcoroase vița de vie Petit Verdot produce ciorchini pătați cu fructe de pădure verzi, necoapte. Vinurile Petit Verdot tind să aibă un aspect dens, violet-negru, datorită nivelurilor ridicate de antociani din coajele groase ale boabelor. Au, de asemenea, niveluri ridicate de tanin, datorită fructelor mici care creează un raport ridicat de piele și semințe față de suc. Anii 1960 au marcat începutul unui nou capitol în istoria lui Petit Verdot. În Bordeaux, căminul tradițional al soiului, multe porțiuni de viță de vie Petit Verdot au fost smulse, pentru a fi înlocuite cu soiuri mai sigure, mai la modă. Preferințele consumatorilor de vin (în special în SUA) se schimbau, în favoarea Merlotului plin și fructat și a Cabernet Sauvignon regal și structurat.

Îndrăzneala și picanteria sunt principalele caracteristici ale Syrah. Acest vin roșu corpolent este plin de cele mai delicioase arome de fructe coapte, fum și piper negru, pentru a numi câteva. Există mici variații ale intensității și texturii în funcție de locul în care au crescut strugurii și de vinul produs, dar, per total, te poți aștepta la o degustare plină de diferite arome. Syrah se numește Shiraz în unele țări din Lumea Nouă, dar în esență vei primi în continuare același soi de vin roșu.

Informații suplimentare
Despre cramă

Donnafugata a luat nastere în 1983, în Sicilia, când familia Rallo, cu o tradiție de peste 160 de ani în producerea vinului, a hotărât să parieze pe potențialul enologic atât al soiurilor autohtone, cât și al terroir-ului din această parte de lume. Convinși de faptul că este necesar să adopte o filosofie modernă pentru a prospera, membrii familiei Rallo s-au dedicat acestui proiect, investind toate eforturile în atenția către detalii, de la vie până la sticlă, pentru a atinge principiul suprem “Calitate Extremă”. În 1983, familia Rallo deschide o nouă cramă pe Insula Pantelleria, loc în care începe producerea de vinuri licoroase. Compania Donnafugata a devenit celebră în întreaga lume, fiind laudată de toți criticii renumiți de vinuri, datorită portofoliului amplu realizat din soiuri autohtone precum Ansonica, Catarratto, Zibbibo sau Nero d´Avola. Donnafugata se mândrește cu faptul că viile și cramele pe care le operează sunt construite respectându-se principiul sustenabilității. De asemenea, acest producător este renumit pentru susținerea mai multor mișcari artistice și culturale, fiecare sticlă în parte spunând povestea acestei inițiative.