Descriere
Brunelli Luigi Pa’Riondo Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC Veneto este un vin corpolent și structurat, cu o mare bogăție de culoare și arome. Învăluitor și echilibrat, are un buchet de dulceață de mure, fructe coapte, condimente și note de cacao.
An: 2018
Palier de gust: Sec
Recomandări culinare: preparate elaborate cu paste sau orez, carne roșie, brânzeturi moderat maturate, carpaccio sau friptură de vită
Alcool: 14 %
Conținut: 0.75 L
Livrare în: 2-3 zile lucrătoare
Corvina este un soi de struguri de vin roșu italian, cel mai faimos ca constituent cheie al vinurilor Valpolicella, alături de Rondinella. Caracteristica sa cel mai frecvent citată este aroma de vișine, precum și lipsa culorii și a taninului – vinurile Corvina tind să fie roșii strălucitoare și cu structură mai ușoară. De asemenea, soiul se pretează bine procesului de apassimento al strugurilor de uscare la aer, folosit pentru a face celebrul vin Amarone. Corvina este plantată pe scară largă în partea de nord-est a Italiei, producând vinuri DOC, DOCG și IGT. În vinurile Valpolicella, Bardolino și Amarone, Corvina alcătuiește cea mai mare parte, dar nu întregul: vinurile Corvina 100% trebuie să fie produse sub titlul regional IGT. Ca și în cazul celebrelor Super Toscane, producătorii de top nu au lăsat asta să îi împiedice să producă vinuri prestigioase, concentrate, iar multe vinuri de top pe bază de Corvina sunt etichetate IGT. În cupaje, nivelul ridicat de aciditate al Corvinei și aromele distinctive de cireșe și erbacee sunt esențiale pentru caracterul vinului.
Rondinella este un soi italian de struguri de vin roșu care apare cel mai frecvent în vinurile de amestec Valpolicella și Bardolino. Rareori cultivată în afara regiunii Veneto, atributul cheie al Rondinella este randamentul său prolific și de încredere. Cu toate acestea, acest atribut rareori echivalează cu o calitate bună și, în consecință, Rondinella este aproape niciodată produsă ca vin de soi. Mai degrabă, este folosit pentru a adăuga arome de plante vinurilor pe bază de Corvina și pentru a completa amestecul. Corvina împărtășește mai mult decât practici tradiționale de amestecare cu Rondinella, deoarece profilarea ADN la începutul secolului 21 a stabilit-o ca soi de bază pentru Rondinella. La fel ca și părintele său, Rondinella are coaja groasă, rezistentă la putregai și potrivită pentru metoda appassimento de uscare a strugurilor. În consecință, Rondinella este adesea folosită în amestecurile Recioto și Amarone.
Corvinone este un soi de struguri roșii cultivat în regiunea Veneto din nord-estul Italiei. Alături de Corvina, Rondinella și Molinara, este unul dintre constituenții cheie ai vinurilor Valpolicella. Soiul a fost mult timp considerat a fi o clonă a Corvinei și rareori apare fără el în amestecuri. Cu toate acestea, în 1993, cercetările genetice au arătat că Corvinone este un soi separat și studii ulterioare au afirmat că nu este strâns legat nici de Corvina, nici de orice alt soi Veronese. După cum sugerează numele său, care înseamnă „Corvina mare”, dimensiunea tipică a boabelor și a ciorchinelui Corvinone este mai mare decât offsiderul său. Cu toate acestea, este similar în ceea ce privește tipul de terroir de care are nevoie, cu locații de deal pe sol sărac necesare pentru a controla vigoarea. Atât Corvina, cât și Corvinone au pielea groasă și sunt potrivite pentru uscare pentru a face vinuri Amarone și Recioto.