Descriere
Bibi Graetz Soffocone di Vincigliata 2016 are o corpolenţă medie şi un postgust proaspăt. Gustul este fin şi complex, cu o aciditate energică. Acest vin catifelat şi rafinat etalează o fineţe şi complexitate unice şi arome de prune, fructe negre de pădure şi vişine amărui.
An: 2016
Palier de gust: Sec
Recomandări culinare: brânzeturi maturate, charcuterie, ciuperci, miel, porc, ragu, salamuri proaspete, vită
Alcool: 13.5%
Conținut: 0.75 L
Livrare în: 2-3 zile lucrătoare
Sangiovese a fost cultivat în centrul Italiei de generații, deși cercetările recente ale viței de vie sugerează că soiul nu este atât de vechi cum se credea cândva. Calitatea vinului Sangiovese poate fi notoriu variabilă. Dar, în anii 1980, tehnicile de vinificație îmbunătățite drastic au văzut o schimbare semnificativă către versiuni mai orientate spre calitate. Sangiovese este în general apreciat pentru structura sa acidă, taninurile ferme, caracterele savuroase și aromele de cireșe negre. În Toscana, Sangiovese este singurul soi de struguri permis în prestigiosul Brunello di Montalcino DOCG și oferă coloana vertebrală pentru Vino Nobile di Montepulciano și vinurile populare din Chianti, unde trebuie să reprezinte 80% din amestec. Sangiovese este plantat pe scară largă în Lazio, Umbria, Marche (toate care se învecinează cu Toscana) și Corsica. Pe aceasta din urmă, soiul este cunoscut sub numele de Nielluccio și are o caracteristică distinctă de maquis, care îl deosebește oarecum de alte Sangiovese. (Maquis este tufișul care acoperă insula și include arbuști precum salvie, ienupăr, pădure, stejar și mirt.) Este, de asemenea, foarte proeminent în Romagna ale cărei vinuri au fost adesea descrise ca fiind inferioare, datorită diferențelor clonale față de Sangiovese toscan.
Canaiolo (Nero) este un soi de struguri de vin cu coajă neagră care a fost principalul constituent al amestecului Chianti până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este cultivat și astăzi în centrul Italiei, deși aproximativ 90 la sută din total se găsește în Toscana. Este folosit ca struguri de amestec într-o gamă largă de vinuri pe bază de Sangiovese. Sunt produse doar o mână de vinuri Canaiolo monovarietale, deși interesul pentru soi este în creștere. Canaiolo este un vin moale și moale, cu arome elegante și taninuri blânde. Se amestecă excepțional de bine cu Sangiovese și poate accentua aromele ierboase găsite în amestecul Chianti.
Colorino este un soi de struguri italian obscur, cu coajă neagră, din Toscana. După cum sugerează și numele, utilizarea sa principală este ca ingredient de amestec pentru a adăuga culoare vinurilor. Pe lângă faptul că sunt profund pigmentate, boabele mici ale Colorino au niveluri ridicate de tanin. Aromatic, soiul este oarecum atenuat. În anii 1990, Colorino a devenit foarte popular în rândul producătorilor pentru „corectarea” vinurilor mai deschise pe bază de Sangiovese din Chianti și Vino Nobile di Montepulciano. Cu toate acestea, mai recent, îmbunătățirile tehnicilor de vinificație și practicile de viță de vie mai bune au dus la fructe Sangiovese care sunt cu mult superioare celor produse în trecut, iar Colorino și-a pierdut mult din rațiunea de a fi.