Angelo Gaja Conteisa Barolo 2013

1.100,00 lei

Producător: Angelo Gaja
Origine: Piemonte, Italia
Soi struguri: Nebbiolo, Barbera

Loading...
Descriere

Angelo Gaja Conteisa Barolo este un sortiment expresiv, floral, cu note de fructe de pădure roșii, prune, lemn dulce și condimente. Gustativ, impresionează cu arome concentrate de fructe, textură somptuoasă și corpolență plină, cu taninuri ferme și aciditate bună.

An: 2013
Palier de gust: Sec
Recomandări culinare: barbeque, miel, vânat, vită
Alcool: 14.5%
Conținut: 0.75 L
Livrare în: 2-3 zile lucrătoare

Nebbiolo este soiul de struguri superstar din spatele vinurilor roșii de cea mai înaltă calitate din nord-vestul Piemontului din Italia și, în special, roșii amețitoare și puternice din Barolo și Barbaresco. Vinurile Nebbiolo sunt adesea parfumate distinct, cu o aromă descrisă ca „gudron și trandafiri”; împreună cu un corp moderat; coloană vertebrală puternică, tanică; și aciditate ridicată, proaspătă. Exemplele de top sunt mult râvnite și pot impune prețuri mari. Pe cerul gurii, Nebbiolo este mediu, dar bogat, cu niveluri de alcool relativ ridicate. Alături de culoarea și aroma caracteristică, elementul final de semnătură al lui Nebbiolo este profilul său de tanin ridicat și uscat, împreună cu nivelurile ridicate de aciditate de împrospătare. Această „structură” înseamnă că vinurile Nebbiolo bine făcute pot îmbătrâni zeci de ani (uneori fiind aproape inabordabile în tinerețe).

Cel mai cunoscut pentru rolul său principal în vinurile Barbera d’Alba și Barbera d’Asti din Piemont, Barbera este un soi de struguri din nordul Italiei care produce vinuri roșii proaspete, cu corp ușor, cu taninuri scăzute. Alături de Nebbiolo și Dolcetto, este sinonim cu Piemont, deși acest soi de struguri de vin cu coajă închisă la culoare se găsește în mai multe regiuni viticole italiene, inclusiv în Piemontul său natal, Emilia-Romagna, Puglia, Campania și chiar în regiunile insulare, Sicilia și Sardinia. La începutul secolului al XXI-lea, a fost al treilea struguri de vin roșu cel mai des plantat din Italia, după Sangiovese și Montepulciano (deși de atunci a fost depășit de internaționalistul francez Merlot și de profund și aromat Primitivo din sudul Italiei. Cu toate acestea, Barbera rămâne populară pentru producerea de vinuri roșii pline de culoare, fructate, cu corp ușor până la mediu, cu taninuri scăzute și aciditate ridicată. Într-adevăr, profilul său de tanin moale îl deosebește de Nebbiolo, omologul său piemontez mai prestigios și foarte tanic. Ca atare, Barbera se întâlnește atât în vinuri de amestec, cât și în soiuri – acestea din urmă devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce Italia își continuă mișcarea către etichetarea soiurilor.

Informații suplimentare