Paste cu trufe delicioase, cu doar 4 ingrediente

paste cu trufe delicioase

Cuprins

Lui Dragoș îi place să gătească. Iuliei, să încerce noi sortimente de vin! Și pentru că amândoi suntem dornici să ne împărtășim experiențele, începem seria de rețete de încercat acasă, cu paste cu trufe delicioase, pe care Dragoș le-a pregătit cu doar 4 ingrediente. Citește până la sfârșit, ca să afli cu ce vinuri se pot asorta astfel de paste!

Ce sunt trufele?

Trufele sunt ciuperci comestibile, care cresc sub pământ printre rădăcinile anumitor copaci, precum stejarul sau alunul. Ele cresc în zone concentrate, din întreaga lume. Se găsesc și în România – noi știm sigur de zona Bucovinei, dar și de pădurile de pe langă București. Pentru că nu avem timp sau cunoștințele necesare să găsim trufe, atunci când avem poftă, mergem la prietenii noștri, Monica și Radu, de la La Bottega del Tartufo.

Există două feluri de trufe: trufele albe, scumpe și greu de găsit și trufele negre, care sunt și ele scumpe, dar nu chiar la fel. Ele sunt, de asemenea, și mai disponibile. Pentru rețeta noastră de paste cu trufe nu am folosit o cantitate prea mare de trufe, astfel că nu a făcut o gaură mare în bugetul nostru.

paste cu trufe delicioase

De ce sunt așa scumpe?

În primul rând, pentru că sunt greu de găsit și de păstrat. În cazul trufelor sălbatice, pe care vânătorii de trufe le găsesc în zone de pădure, costul ține mai degrabă de pregătirea câinilor special antrenați pentru a găsi trufe și de timpul petrecut de vânător în pădure. Există situații în care, după o zi întreagă de „vânătoare”, nu este găsită nici o trufă!

Există, de asemenea, în anumite locații în lume, ferme de trufe, special create pentru a furniza constant trufe. Fermele de trufe au nevoie de aproximativ un deceniu pentru a începe să producă, iar ciclul de viață al unei astfel de ferme pare să fie de aproximativ 30 de ani. De asemenea, ciupercile își pierd cea mai mare parte din aromă după aproximativ o săptămână, așa că nici nu pot fi depozitate corespunzător.

Ce gust au trufele?

Savoarea provine mai ales din aroma lor și nu din gustul lor. Puternic, înțepător, moscat, lemnos. Dacă nu ești familiarizat cu el, s-ar putea chiar să crezi că ceva nu este în regulă atunci când simți pentru prima dată mirosul unei trufe.

Cum depozităm trufele până când sunt gătite?

Pentru că sunt pretențioase, dacă nu le gătești imediat ce le cumperi/primești, își pot pierde din aroma inițială, pe măsură ce sunt lăsate în locuri nepotrivite.

Dacă trufele sunt proaspăt culese, este important ca pământul să fie îndepărtat corespunzător, cu ajutorul unei periuțe (sau cu partea mai moale a unui burete de vase curat). Apoi, se pot „îngropa” în orez nefiert, până când este momentul să le folosești. Astfel, le protejezi umiditatea naturală și în același timp blochezi umiditatea din exterior, care poate să declanșeze descompunerea trufelor.

paste cu trufe delicioase

Paste cu trufe delicioase, cu doar 4 ingrediente

De ce ingrediente ai nevoie pentru paste cu trufe delicioase?

 • Trufe negre – recunoaștem că sunt scumpe, însă merită cumpărate măcar o dată pe an. Pentru rețeta noastră, pentru patru persoane, am folosit aproximativ 55 grame de trufe
 • Pastele – făcute în casă sau cumpărate – am folosit 450 g de tagliatelle, însă pot fi spaghetti, penne, taglioni sau linguine
 • 150 g unt – preferabil să fie un sortiment nu prea sărat
 • 45 g de parmezan proaspăt răzuit – noi, de regulă, folosim Grana Padano DOP, cumpărat de la Mega Image sau Carrefour

Cum se fac pastele cu trufe?

 • Gătește pastele al dente. Vei avea nevoie de puțină apă de gătit pentru sos, așa că odată ce spaghetele sunt aproape fierte, ar trebui să ai grijă ca toate ingredientele pentru sos să fie deja gata de pus în tigaie:
  • Parmezanul răzuit
  • Untul tăiat cuburi
  • Aproximativ 2/3 din cantitatea de trufe, proaspăt răzuită
 • Topește untul, la foc mediu, într-o tigaie mai groasă (noi folosim o tigaie Tefal, tip wok)
 • Adaugă un polonic din apa de la paste, peste unt (aprox. 75 ml)
 • Redu focul la minim și amestecă ușor până când amestecul devine cremos
 • Adaugă parmezanul răzuit
  • Pont: Când adăugi parmezanul, trebuie să fii foarte atent, pentru ca brânza să nu facă cocoloașe. Căldura ar trebui să fie undeva între mediu-scăzut și scăzut, iar parmezanul ar trebui să se topească încet în timp ce amesteci continuu
 • De îndată ce sosul este omogen (va dura mai puțin de un minut), adăugă trufele rase și încă un strop de apă de gătit. Amestecă ușor, stinge focul și lasă sosul să se infuzeze un minut și ceva în timp ce scurgi pastele
 • Adaugă pastele în tigaie și amestecă ușor pentru ca sosul să „pătrundă” în paste

Cum se servesc pastele cu trufe?

Se servesc imediat, cu trufele negre rămase, rase pe deasupra. Adaugă mai mult parmezan dacă dorești.

Ce vinuri se potrivesc cu paste cu trufe?

Trufele sunt alimente atât de versatile, încât pot fi asociate cu orice tip de vin – roșu, alb sau spumant.

Important este ca vinul să fie bogat în arome, dar fără un corp excesiv care poate distruge caracterul delicat al trufei. În general, vinurile vechi vor fi ideale pentru potențarea aromelor trufei, prin senzații gusto-olfactive elegante.

Recomandări de vin alb și spumant pentru a servi alături de paste cu trufe

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

paste cu trufe delicioase

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.