cum se face un platou cu brânzeturi în 10 minute

Cum să faci un platou cu brânzeturi

Cuprins

Nouă ne plac tare mult brânzeturile. Poate și pentru că se potrivesc de minune cu vinul! Iată cum să faci un platou cu brânzeturi demențial, pentru orice ocazie, în doar 10 minute.

Platoul (suportul propriu-zis)

Da, orice platou cu brânzeturi trebuie să fie așezat pe un….platou 😊 Noi avem acasă unul preferat, din lemn, pe care îl folosim constant. Chiar și atunci când facem un platou cu brânzeturi pentru o seară în doi. L-am cumpărat de pe valea Prahovei, acum un ”milion” de ani. Se găsește încă, la toți comercianții de produse tradiționale, din zonele mai turistice ale țării (ne gândim să punem și noi pe site, să fie serviciul complet!). Alternativ, poți folosi orice platou dorești, din ceramică, plastic, lemn, ardezie (astea sunt alea negre, care arată tare fain). Fii creativ!

Brânzeturile

Sau brânzurile, cum ne place nouă să le ”alintăm”.

La capitolul acesta, sincer, poți folosi orice tip de brânză vrei tu. Moale, tare, veche sau proaspătă, nu există alegere proastă. Principalul punct de notat este, însă, să pui brânzeturi cu texturi diferite, pentru ca experiența să fie completă. Dintre brânzeturile pe care noi le folosim în mod constant, poți alege ce îți dorești sau poți adăuga preferatele tale. Iată mai jos, ce punem noi de obicei. Nu trebuie să le pui pe toate. Nici noi nu le punem pe toate, decât dacă facem un platou mai mare, pentru mai multe persoane. Atfel, alegem 1-2 din fiecare tip.

  • brânzeturi moi: burrata, mozarella (din aceia care este ambalată în pungi cu lichid), Brie, Camembert
  • brânzeturi semi-moi: stilton, roquefort, Gorgonzola, Fontina
  • brânzeturi semi-tari: manchego, Swiss, provolone, comte
  • brânzeturi tari: cheddar, parmesan, pecorino, Asiago

Când mergem la cumpărături, luăm ce brânzeturi ne pică în mână. Până acum, cea mai vastă selecție am găsit-o la Lidl și Mega Image (nu am fost plătiți să facem reclamă!). În materie de brânzeturi românești, alegerile noastre preferate sunt cele de la Manufactura de Brânză (din Cund, județul Mureș), Meșendorf 65 (din Meșendorf, județul Brașov) și Ferma Cățean (din Rotbav, județul Brașov).

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Garniturile

Orice platou cu brânzeturi care se respectă conține, pe lângă brânza cea de toate zilele și garnituri, esențiale pentru a echilibra consumul de lactate. Nu mai spunem că fac platoul cu brânzeturi, cu atât mai colorat 😊

Ce se poate folosi:

  • pâine/biscuiți sărați: baghete franțuzești, ciabatta, bread sticks, crostini, biscuiți sărați cu multicereale, chips-uri din parmezan
  • fructe proaspete: zmeură, mandarine, pere, struguri, măsline, castraveți murați
  • fructe uscate: caise, smochine
  • nuci: alune, alune de pădure, alune caju
  • dulcețuri: caise, zmeură, trandafiri, ardei iute (preferata noastră este cea făcute la Saschiz, de Fundația Adept, pentru Viscri 32)
  • condimente: rozmarin, cimbru, oregano
  • mezeluri: salamuri crud-uscate, salamuri proaspete, cârnați sticks, prosciutto

Sfaturi utile

  • un platou cu brânzeturi arată cel mai fain atunci când este încărcat și ”dezordonat”. Nu sta să așezi cu precizie fiecare bucățică de brânză sau de garnitură
  • folosește cuțite diferite de brânză pentru fiecare sortiment sau spală cuțitul de brânză pe care îl folosești între tăieri. Previi astfel transferul de arome și texturi între brânzeturi
  • nu sta să te gândești la fiecare pas, dacă cutare garnitură merge cu anume brânză. Bucură-te de texturi, de arome și de experiență

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!