cum se decantează vinul? – tot ce ai nevoie să știi

Cuprins
Nu credem să existe un aspect mai greșit înțeles al savurării vinului decât decantarea. Mai toată lumea, la un moment își pune întrebarea: de ce s-ar deranja cineva să toarne o sticlă de vin într-o carafă de sticlă înainte de a o bea? Iată tot ce ai nevoie să știi despre cum se decantează vinul, pentru a te putea bucura complet de tot ceea ce înseamnă experiența vinului.
De ce este decantarea importantă?
Decantarea elimină sedimentele din vinurile roșii mai vechi. Practic, fiecare vin roșu va începe să dezvolte sedimente – particulele fine, mătăsoase și granulare de pe fundul sticlei – odată ce împlinește vârsta de șapte ani. Sedimentul se formează atunci când particulele de pigment și tanin (ambele derivate din cojile de struguri) se separă de lichid pe măsură ce vinul îmbătrânește. Cel mai bine este să îndepărtezi acest sediment din vin înainte de a bea, nu numai datorită caracterului său neplăcut, ci și pentru că poate face vinul să aibă un gust amar și astringent. Decantarea este cea mai bună modalitate de a scăpa de sedimente.
Decantarea ajută la aerarea vinurilor roșii (și a unora albe) mai tinere. Multe vinuri roșii disponibile în restaurante sau magazine de vinuri au doar unul până la trei ani vechime, iar taninurile lor puternice le pot face să aibă un gust aspru. Decantarea unui Cabernet Sauvignon sau Merlot, pline de tanini, permite accesul oxigenului în vin, făcându-l mai subtil și complex și înmoaie, în același timp, taninurile.

Când și pentru cât timp se decantează vinul?
Deși nu există reguli stricte pentru momentul în care să decantezi un vin, în general, cu cât vinul este mai tanic, cu atât are nevoie de mai mult timp pentru a se aera în decantor. Vinurile vechi, robuste, tanice, precum Barolo sau Hermitage, trebuie decantate cu cel puțin o oră înainte de servire, lăsând suficient timp pentru ca vinul să se deschidă și să-și piardă o parte din asprimea sa tanică. Orice vin roșu tânăr trebuie decantat cu cel puțin 30 de minute până la o oră înainte de masă. După ce ai decantat vinul, el trebuie consumat în momentul respectiv sau, cel mult, în 24 de ore. Decantarea pentru mai mult de o zi este rareori în beneficiul vinului decantat.
Vinurile din Burgundia și Pinot Noir-urile, în special cele mai vechi, nu sunt foarte tanice și chiar nu ar trebui să fie decantate. Aceste vinuri fragile se oxidează rapid când intră în contact cu aerul și devin neplăcut de acide în doar 30 de minute de la deschiderea sticlei. Dacă decizi să decantezi aceste vinuri, fă-o chiar înainte de a le servi.

Cum se decantează vinul?
Pentru vinuri roșii vechi (șapte ani sau mai mult):
Vei avea nevoie de un decantor, o lumânare aprinsă și o cârpă curată de bumbac. Scopul principal este de a îndepărta sedimentul înainte de a lăsa vinul să se aerisească.
– Păstrează sticla nedeschisă în poziție verticală timp de cel puțin 12 ore înainte de decantare pentru a permite sedimentului să se depună
– Îndepărtează dopul cât mai ușor posibil pentru a nu deranja sedimentul
– Șterge partea superioară și interioară a gâtului sticlei cu cârpa pentru a îndepărta orice praf sau mucegai care s-ar fi putut dezvolta în timpul procesului de îmbătrânire
– Toarnă vinul încet și ușor în decantor în timp ce poziționezi „umărul” (porțiunea înclinată ce urmează gâtului) sticlei peste lumânare. Pe măsură ce torni vinul, utilizează lumânarea pentru a verifica umărul (nu gâtul) pentru semne de sedimente. Dacă verifici gâtul sticlei pentru sedimente, s-ar putea să întârzii prea mult și sedimentele vor intra în decantor. Oprește decantarea de îndată ce vezi sedimentele ajungând la umărul sticlei.
Este important să decantezi vinul pintr-o turnare lentă și continuă.

Pentru vinurile tinere:
Vei avea nevoie de un decantor și o cârpă curată de bumbac. Scopul principal aici este aerisirea vinului.
– Îndepărtează dopul și șterge gâtul și buza sticlei cu cârpa
– toarnă sticla energic în decantor, încercând să eviți vărsarea
– lasă vinul să se odihnească în decantor timp de cel puțin 30 de minute (mai mult pentru vinuri tanice) înainte de servire

Cum știi ce decantor să alegi?
Există atât de multe decantoare pe piață, încât poate fi greu să știi pe care să îl cumperi. Ce trebuie să știi însă este că, dacă dai bani mai mulți pe un decantor, nu înseamnă neapărat că este de calitate bună. Un bun decantor universal, pe care să îl poți folosi zi de zi, ar trebui să poată conține o întreagă sticlă de vin, un standard de 750 ml. Forma ar trebui să fie cea asemănătoare unei sticle sau să aibă o bază evazată de cel mult 15 cm lățime. Acest lucru oferă decantorului un echilibru bun și un raport de contact aer-vin perfect.
Un decantor bun ar trebui să aibă, de asemenea, o deschidere suficient de largă (cel puțin 5 – 6 cm) pentru a turna vinul cu ușurință, fără mizerie.
În afara cazului în care dorești să exersezi cum se decantează vinul sau să îți impresionezi prietenii, decantoarele înalte, excesiv de fanteziste și adesea prea scumpe, cu baze extrem de late și deschideri înguste, nu sunt o alegere bună pentru un începător. Pot arăta elegant, dar din punct de vedere funcțional sunt un dezastru, deoarece este aproape imposibil să le golești fără să verși vin peste tot.
Acum că știi cum se decantează vinul, este musai să ai și tu un decantor acasă!
Cuprins
Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!
Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!