cum să depozitezi corect vinul acasă

cum sa depozitezi corect vinul acasa

Cuprins

Depozitarea vinului este treabă serioasă. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că ai deja câteva sticle de vin prin casă. Dar știi cum să le depozitezi corespunzător pentru a le menține calitatea? Dacă nu, nu-ți face griji – nu ești singur. Mulți oameni nu știu să păstreze vinul în mod corespunzător și, ca urmare, vinul lor ajunge să aibă un gust ciudat. În acest articol, te vom învăța cum să depozitezi corect vinul acasă,  astfel încât să te poți bucura de el la maximum.

De ce trebuie să ai grijă cum depozitezi vinul?

 Chiar dacă vorbim despre o sticlă desfăcută sau una de care nu te-ai bucurat încă, vinul trebuie să fie depozitat în condiții optime, pentru a nu se strica. Da, vinul se poate strica! Fie că este vorba despre lumină, căldură sau posibilitatea ca oxigenul să intre în contact cu vinul, trebuie să avem grijă cum păstrăm sticlele de vin. Ai mai jos niște idei „salvatoare”, în funcție de aspectele de care trebuie să ții cont, atunci când depozitezi o sticlă de vin.

Vinului nu îi place nici prea cald, nici foarte rece

Unul dintre cei mai importanți factori care influențează calitatea vinului depozitat este temperatura Temperaturile neobișnuit de calde sau reci sunt o modalitate sigură de a strica vinul. În general, temperatura ideală pentru depozitarea vinului pe termen lung sau pe termen scurt este de aproximativ 13ºC, dar aceasta poate varia de la vin la vin. Pentru recomandări de temperatură pentru anumite vinuri, cel mai bine este să citiți pe etichetă care este temperatura recomandată de producător. În principiu, toate etichetele de vin ar trebui să conțină această informație. Indiferent de tip sau etichetă, însă, vinul nu trebuie păstrat niciodată sub -4 °C, ceea ce poate provoca înghețarea vinului, sau peste 20 °C, ceea ce poate accelera procesul de îmbătrânire și poate distruge compușii volatili. Cel mai important, temperatura de depozitare a vinului trebuie menținută cât mai stabilă posibil: fluctuațiile de temperatură pot cauza extinderea și contractarea dopului, permițând vinului să se scurgă (sau aerului să se infiltreze) în jurul său.

Dacă ai desfăcut deja sticla, stai liniștit! Nu este nevoie să o bei pe toată (în afara cazului în care asta vrei!). Vinul desfăcut poate fi ținut în frigider. Temperaturile mai scăzute încetinesc procesele chimice, inclusiv oxidarea. O sticlă de vin roșu sau alb, închisă din nou și depozitată în frigider poate rămâne relativ proaspătă până la cinci zile. Pentru a astupa vinul cu același dop, pune niște hârtie de copt în jurul dopului și glisează-l înapoi în poziția inițială. Hârtia de copt va ușura re-introducerea dopului și, de asemenea, va asigura că nicio parte rătăcită de plută nu va cădea în sticlă. Dacă nu mai poți folosi dopul inițial, poți investi într-un dop special, care închide ermetic sticla de vin, asemeni dopului original. Pe piață sunt multiple opțiuni, la prețuri accesibile.

Dacă dorești să păstrezi un vin spumant proaspăt, după ce acesta a fost desfăcut, cea mai bună opțiune este este un dop de protecție special pentru șampanie. Aceste dispozitive sunt ieftine și pot menține bulele până la cinci zile. Vinurile spumante, realizate prin metoda tradițională, cum ar fi șampania și cava, vor dura mai mult decât vinurile realizate prin metoda Charmat, cum ar fi Prosecco.

Cum e mai bine: punem sticlele în picioare sau culcate?

Răspunsul la această întrebare depinde de ce facem cu vinul. Indiferent dacă sunt sticle cu dop de plută sau cu dop filetat, sticlele desfăcute deja trebuie depozitate într-o poziție verticală pentru a reduce suprafața expusă la oxigen.

În cazul în care preferăm să păstram pentru o perioadă vinul, atunci trebuie să depozităm sticlele în poziție orizontală (mai ales pe cele cu dop de plută), de preferat într-un raft pentru vin. Menținerea vinului pe o parte ajută la menținerea umidității dopului, ceea ce este esențial pentru depozitarea pe termen lung, deoarece un dop uscat poate provoca infiltrații și îmbătrânire prematură a vinului. Deși nu este necesar să ții sticlele de vin cu dop filetat în poziție orizontală, depozitarea orizontală este totuși o modalitate eficientă de a îți depozita vinurile pentru spațiu maxim și acces ușor.

cum să depozitezi corect vinul acasă

Cum afectează umiditatea vinul depozitat

Cu alte cuvinte, avem grijă la nivelul de umiditate al spațiului în care depozităm vinul. Umiditatea extremă din zona de depozitare poate afecta, de asemenea, longevitatea vinului. La niveluri mai scăzute de umiditate, dopurile de plută se pot usca, lăsând vinul vulnerabil la efectele oxigenului, în timp ce umiditatea mai mare poate face ca etichetele să se dezlipească de pe sticle, făcându-le dificil de afișat. În general, umiditatea în zona de depozitare ar trebui să fie între 60 – 68%.

Să nu fie lumină și nici prea multă mișcare

Indiferent de perioada de timp a depozitării vinului, acesta trebuie păstrat la întuneric cât mai mult timp posibil. Razele UV de la lumina directă a soarelui pot deteriora miresmele și aromele vinului. De asemenea, ar trebui să păstrezi vinurile departe de surse de vibrații, cum ar fi mașina de spălat, trambulina copiilor sau sistemul stereo. Vibrațiile pot perturba sedimentele din sticlă, dereglând procesul delicat care face ca vinurile să îmbătrânească favorabil. Aceste cerințe se aplică și pentru sticlele desfăcute, din aceleași considerente.

Ce poți face dacă nu ai beci sau pivniță la tine acasă

Dacă nu ai un spațiu de depozitare a vinului care este constant rece, întunecat și umed, un frigider pentru vin (cunoscut și sub numele de răcitor de vin) este o idee bună. Spre deosebire de un frigider standard, care menține alimentele foarte reci și uscate, un frigider pentru vinuri păstrează vinul între 10-15˚C și la nivelul de umiditate corespunzător. Păstrarea vinului într-un frigider separat pentru vinuri ajută, de asemenea, la prevenirea contaminării încrucișate cu mirosurile alimentare. Dacă costul este o problemă, reține: vinul poate fi o investiție și, în cel mai bun caz, un frigider bun pentru vinuri este o modalitate de a îți proteja investiția.

Un ultim sfat din partea noastră ar fi să îți amintești totuși că vinul a fost creat pentru a fi băut. Chiar și cele mai bune sortimente sau cele care ar trebui lăsate să se maturizeze în sticle, trebuie, la un moment dat, savurate. Noroc!

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.