ce trebuie să știi despre orange wine (vinul portocaliu)

Cuprins
Când vine vorba de vin, majoritatea oamenilor se gândesc la vinuri roșii și albe. Cu toate acestea, orange wine (vinul portocaliu) a câștigat popularitate în ultima vreme ca alternativă răcoritoare. Citește mai departe și vezi tot ce trebuie să știi despre orange wine!
Ce este orange wine?
Înainte de orice, trebuie precizat că „vinul portocaliu” nu este un tip de vin făcut dintr-un soi de struguri magic, portocaliu. Pe scurt, vinurile portocalii sunt produse cu struguri de vin alb, dar vinificate ca și cum ar fi vinuri roșii. Această metodă are ca rezultat vinuri albe de contact, deoarece strugurii sunt fermentați în contact cu pielița și drojdia lor, de la câteva zile la câteva luni. Acest lucru permite vinului să dezvolte taninuri, polifenoli, substanțe aromatice și proteine care fac vinul final complet diferit atât de vinurile albe, cât și de cele roșii din punct de vedere vizual, olfactiv și chiar textural.
Este culoarea portocalie a orange wine naturală?
Polifenolii se găsesc în pieliță, semințe și tulpini. Cel mai cunoscut tip de polifenoli se numesc „taninuri”. Taninurile dau vinului structură și caracter, dar atunci când vin în contact cu saliva pot avea și un gust astringent dacă sunt prea multe, dacă nu sunt bine controlate sau sunt prea tinere.
Mai puțin cunoscuți, dar la fel de importanți, flavonoidele (care se găsesc pe coaja strugurilor albi) și antocianinele (care se găsesc pe coaja strugurilor roșii) sunt polifenolii care sunt responsabili de culoarea vinului. Datorită acestor antociani și pigmenților lor, un vin roșu își are culoarea roșie. În ceea ce privește vinul portocaliu, procesul de macerare cu cojile strugurilor îi conferă culoarea unică și surprinzătoare din spatele numelui său (inventat de un importator englez de vinuri în 2004).
Cât se lasă la macerat orange wine?
La fel ca vinul roșu, timpul în care este lăsat la macerat poate varia de la câteva zile la câteva luni. Totul depinde de tipul de vin pe care îl caută viticultorul. Cu cât sucul este lăsat mai mult în contact cu pielița și cu alte bucăți (precum semințe sau tulpini), cu atât vinul este mai puternic, mai colorat, mai structurat și mai aromat. Mulți vinificatori spun însă că, dacă lași vinul la macerat suficient de mult (în general câteva luni), pielița, semințele și tulpinile vor începe să reabsorbă o parte din taninuri, iar vinul va deveni, de fapt, mai ușor și mai delicat.
Originile vinului portocaliu
Primele semne ale procesului de vinificație se găsesc în Caucaz, Georgia și datează de peste 8000 de ani. Cercetătorii au găsit urme de acid tartric, malic, succinic și citric în faianța din epoca neolitică timpurie, toate acestea fiind semnătura chimică a strugurilor și a vinului. Prin urmare, georgienii au fost primii oameni care au folosit viță de vie sălbatică pentru a face vin.
În mod tradițional, vinificatorii georgieni își produc și își depozitează vinul roșu și alb în amfore de teracotă (cunoscute sub denumirea de „Qvevri”), pe care le îngroapă sub pământ (pentru a le menține la o anumită căldură) în „marani” (denumirea pentru cramă în Georgia), lăsând sucul din struguri la macerat, împreună cu pielițe și tulpini. Este dificil de determinat când a fost creată această tradiție, deoarece ea precede inventarea scrisului, dar știm cel puțin că ea a luat naștere acolo. Este posibil atunci ca vinul portocaliu să fi fost de fapt primul tip de vin care a fost produs din struguri albi.
De-a lungul secolelor, Grecia și România (două țări cu tradiții viticole care datează din antichitate), Slovenia și Italia s-au inspirat de la vinificatorii georgieni și au adoptat tehnica lor de a lăsa strugurii albi la macerat pentru o lungă perioadă de timp. Apoi, la începutul anilor ’90, pe măsură ce mișcarea vinului natural începea, vinul portocaliu a început să devină cunoscut datorită a doi vinificatori italieni (Stanko Radikon și Joško Gravner). Popularitatea sa a crescut curând în Europa (Franța, Germania, Austria, Spania etc.) și în lumea nouă (SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă etc).
Note de degustare pentru orange wine
Aroma vinului portocaliu poate fi surprinzătoare și este o experiență interesantă pentru începători. Este proaspăt și subtil ca un vin alb (fără a fi neapărat acid), dar generos, indulgent și structurat ca un vin roșu (din cauza taninurilor). Desigur, fiecare orange wine este unic (în funcție de soiul de struguri, terroir-ul, cât timp se lasă la macerat etc.), dar tinde să aibă arome complexe de fructe confiate, nuci și condimente.
Care sunt mâncărurile perfecte pentru orange wine?
Deoarece sunt proaspete fără a fi grele, vinurile portocalii sunt perfecte pentru un aperitiv cu prietenii. Datorită structurii și generozității lor, sunt acompaniamentul perfect pentru peștele usor gras, carnea albă sau chiar un desert nu prea dulce.
De ce sunt vinurile portocalii considerate vinuri naturale?
A face un vin natural impecabil, fără bacterii dăunătoare, este mult mai greu decât a face vin convențional. Este în general acceptat că pentru ca un vin să fie considerat „natural” trebuie să aibă puțini sulfiți adăugati sau deloc.
Deși vinul conține în mod natural sulfiți, aceștia sunt adăugați în principal pentru calitățile lor antioxidante și antiseptice. Aceasta înseamnă că împiedică dezvoltarea bacteriilor și fac vinul mai rezistent la modificările cauzate de oxigenul din aer (prin urmare, împiedicând transformarea vinului în oțet). Un vin cu mai puțini sulfiți este deci mai fragil.
Taninurile care se găsesc mai ales în vinurile roșii (datorită procesului de macerare cu pieliță), au aceleași calități antiseptice și antioxidante ca și sulfiții. Asta înseamnă că un vin alb (fără sau cu foarte puțini tanini), adică natural (fără sau cu foarte puțini sulfiți adăugați), este vinul cel mai predispus la alterare sau la dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că un vinificator care produce vin natural ar decide să lase strugurii albi să macereze cu pieliță și tulpini, pentru a întări protecția naturală a vinului datorită taninurilor care sunt generate de acest proces.
Concluzie
Poate ca vinurile portocalii (orange wines) nu sunt pentru toți. Însă, asta este, de fapt, ce ne place la vin Și asta ne place la vin – există o mulțime de păreri și impresii, în funcție de gustul și preferințele fiecăuia. Sfatul nostru? Încearcă cât mai multe sortimente de vin, pentru a îți da seama care ți se potrivește. Fă asta cu prietenii tăi, pentru un plus garantat de distracție.
Cuprins
Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!
Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!