află mai multe despre… Sauvignon Blanc

afla mai multe despre sauvignon blanc

Cuprins

Ce este Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc este un strugure de vin alb din vestul Franței, cultivat acum cu succes în regiuni viticole emergente și consacrate din întreaga lume. Soiul produce vinuri albe seci, ușor colorate, aromate, cu aciditate proaspată. Cu toate acestea, răspândirea sa geografică și versatilitatea înseamnă că se găsește într-o gamă largă de stiluri de la vinurile albe, seci, clasice, la interpretări internaționale individuale, foarte aromate și până la vinuri onctuos de dulci, botritizate.

De unde provine Sauvignon Blanc?

Încă din anii 1500, acest strugure cu coajă verde era cunoscut de fermierii din Valea Loarei din Franța. A fost cunoscut sub denumirea de „fiers”, de la care avem ideea de sălbăticie asociată cu acest strugure. Există încă discuții cu privire la originile reale ale Sauvignon Blanc, atât Bordeaux, cât și Loara pretinzând că sunt patria strugurilor Sauvignon Blanc. Versatilitatea strugurilor înseamnă că regiunile și stilurile sale sunt remarcabil de diverse, atât în ​​Franța, cât și la nivel internațional.

Regiunile Loarei superioare, Sancerre și învecinata Pouilly-Fumé, sunt, fără îndoială, denumirile emblematice pentru Sauvignon Blanc atât în ​​Franța, cât și pentru iubitorii de vin din întreaga lume. În timp ce Bordeaux revendică și ea soiul, acesta este (în conformitate cu vinificația din regiune) adesea folosit ca parte a unui cupaj.

În timp ce Loara și Bordeaux se luptă pentru revendicarea rădăcinilor lui Sauvignon, Noua Zeelandă (și, în special, regiunea Marlborough) a redefinit complet poziția globală a soiului. Dezvoltarea rapidă a Marlborough Sauvignon Blanc, de la începutul său, în anii 1980, până la recunoașterea globală în aproximativ un deceniu, este unul dintre cele mai dramatice evenimente din lumea vinului.

Succesul soiurilor de Sauvignon Blanc din Noua Zeelandă pe piețele de export din întreaga lume a determinat multe țări și regiuni să oglindească aromele înțepătoare, fără stejar, cu aciditate ridicată, ale lui Marlborough. Chile (în special văile Casablanca și San Antonio) și Africa de Sud produc exemple remarcabile. Chiar și în Australia, soiul poate prospera în zonele de coastă mai reci din sud, în timp ce în Europa, regiunile mai comerciale au adoptat modelul Noua Zeelandă (deși în grade diferite – există, până la urmă, puține lucruri revoluționare în fermentarea Sauvignon Blanc în cuve din otel inoxidabil).

Ce semnificație are numele Sauvignon Blanc?

Numele „sauvignon” este derivat din două cuvinte franceze: Sauvage („sălbatic”) și Vigne („viță de vie”). Sauvignon Blanc este o plantă cu creștere viguroasă (sălbatică), iar forma frunzelor sale este asemănătoare cu cea a viței de vie sălbatice care abundă în regiune. Cuvântul „blanc”, alb în limba franceză, denotă culoarea mustului acestui soi de struguri.

Porecla în engleză a acestui soi, „Wild White” vine întocmai de la denumirea în franceză a vinului. 

Ce fel de vin este cel produs de strugurii Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc produce un vin alb care se mândrește cu principalele arome fructate de iarbă, mere verzi, lime, piersici și fructul pasiunii. Aromele unice de plante ale Sauvignon Blanc, care sunt cauzate de compușii aromatici numiți pirazine, ridică acest vin alb la un alt nivel. Vei observa, în timpul degustării, note de ardei gras, jalapeño și agrișe și vei știi că acest strugure poartă secrete pe care le împărtășește doar vinificatorului. Momentul recoltării strugurilor, maturitatea strugurilor și modul în care este făcut vinul sunt atent determinate pentru a echilibra toate aromele și pentru a crea un sortiment plin de gust, floral, răcoritor, care îți va face poftă de mai mult.

Sauvignon Blanc se distinge prin profilul său crocant și sec. De obicei, este produs ca vin alb sec. Cu toate acestea, unii vinificatori aventuroși au experimentat cu utilizarea acestui strugure pentru a face vin spumant. În faimoasele crame Marlborough din Noua Zeelandă, vinificatorii sunt cunoscuți că lasă o cantitate mică de zahăr rezidual care adaugă o bogăție ușor dulce aromei.

Ce culoare are vinul produs din Sauvignon Blanc?

Culoarea Sauvignon Blanc este recunoscută după nuanța verzuie până la galben pai. În pahar, culoarea Sauvignon Blanc nu este nici profundă, nici evidențiată, dar este cu siguranță diferită de vinurile albe medii cu care suntem familiarizați. Înainte de a bea o înghițitură, merită să urmărești lumina dansând în nuanțele luminoase de verde ale acestui vin.

Notele de degustare ale unui vin alb, produs din struguri Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc are un gust exclusiv, ușor de distins de cel al altor vinuri albe. Acest tip de vin duce caracteristicile crocante la un alt nivel, iar când este servit răcit, este o băutură răcoritoare. Nivelurile de aciditate ridicate, dar plăcute, curăță palatul, iar aromele distinctive de plante din Sauvignon Blanc provin din pirazină, un compus chimic natural care se găsește în acest soi de struguri.

În funcție de localizarea podgoriei, vor exista și diferențe subtile în aromele vinului. Cu soare din belșug, în climatele mai calde, strugurii se coc mai mult timp pe vița de vie, iar aromele fructate de grapefruit, fructul pasiunii și guava au timp să se dezvolte. În climatele mai reci, predomină aroma și savoarea Sauvignon Blanc mai ierboasă.

Ca în cazul oricui soi de struguri, terroir-ul joacă un rol vital în dezvoltarea aromelor. Caracteristicile solului vor determina dacă vinul are un fundal mineral cu textură mai lemnoasă, mai afumată sau mai ușoară.

De obicei, Sauvignon Blanc este învechit în cuve de oțel inoxidabil, iar vinul tânăr este îmbuteliat și gata de băut într-un timp scurt. Excepție de la această regulă fac vinurile de calitate superioară din regiunea Pessac-Léognan din Bordeaux, unde vinul este fermentat și maturat în butoaie de stejar franțuzesc.

Punctul cheie de vânzare al Sauvignon Blanc este simplitatea – aromele sunt rareori ascunse în fundal. De asemenea, există o corelație deosebit de strânsă între aromele percepute și descriptorii acestora, făcând din Sauvignon Blanc un vin ideal cu care să începi lecțiile de degustare.

Cum se servește Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc trebuie servit bine răcit. Fără beneficiul răcirii, aroma de alcool din vin va fi accentuată și vinul va fi neplăcut la gust. Aciditatea normală, răcoritoare, va fi atenuată și va lipsi scânteia obișnuită a acestui vin alb. Nu va fi nevoie de mai mult de două ore în frigider pentru a ajunge la temperatura perfectă, de 12° C.

Odată desfăcut, păstrează vinul într-o găleată cu gheață, iar în cazul în care nu termini sticla, o poți astupa (fie cu dopul inițial, fie cu unul special) și depozita în frigider. Va rămâne proaspăt până la patru zile dacă este păstrat în acest mod înainte ca aromele să înceapă să se deterioreze din cauza oxidării. Dacă nu îți place să bei Sauvignon Blanc după ce a stat în frigider, acesta poate fi în continuare folosit cu succes la gătit.

Pentru depozitare pe termen lung, păstrează sticlele de Sauvignon Blanc într-un loc răcoros și întunecat. Însă, ține cont de faptul că majoritatea specialiștilor sugerează ca Sauvignon Blanc să se bea tânăr.

Cât ar trebui să fie lăsat să respire Sauvignon Blanc-ul?

Sauvignon Blanc care a fost cumpărat pentru consumul general și care nu a costat mult, nu trebuie neapărat aerat, întrucât, cel mai probabil, nu va exista nici un beneficiu. Poate beneficia, însă, de puțin aer, în pahar, înaintea servirii, din cauza nivelului mai ridicat de aciditate. Pentru aceasta, este de ajuns să torni vinul în pahar de la o înălțime mai mare decât de obicei!

Alături de ce mâncăruri poate fi servit Sauvignon Blanc?

Când este vorba despre Sauvignon Blanc, cred că mai degrabă ne-am gândi la ce mâncăruri nu pot fi asociate cu acest sortiment. Cu aciditatea sa ridicată și aromele răcoritoare, poate fi combinat cu orice, de la aperitive la deserturi.

Datorită diferențelor de climă și terroir din podgoriile Sauvignon Blanc din întreaga lume, unele pot fi și mai potrivite pentru anumite tipuri de bucătărie locală. De exemplu, sortimentele din regiunea Sancerre, de pe Valea Loarei au arome minerale ușoare și se împerechează perfect cu fructe de mare, în special pește alb și crustacee.

Pe de altă parte, Sauvignon Blanc-ul din Noua Zeelandă poate avea mai multe arome ierboase și este mai potrivit cu salate, ierburi sau legume.

În general, acest vin alb este asociat cu carne din pui, miel sau porc și legume, cum ar fi sparanghel sau sfeclă roșie la grătar. Cărnurile servite în sosuri pe bază de citrice sunt deosebit de delicioase cu un Sauvignon Blanc crocant, iar bucătăria asiatică prinde viață atunci când este urmată de o înghițitură din acest vin.

În ceea ce privește asocierile între brânzeturi și Sauvignon Blanc, una dintre cele mai renumite este aceea cu brânza de capră. Brânza de capră este ascuțită, cu arome lemnoase, așa că notele citrice din Sauvignon Blanc dezvăluie gustul de nuci, pe bază de plante, al acestui tip de brânză, care altfel ar fi rămas ascuns. Brânza de capră poate avea tendința de a avea o textură grea, iar aciditatea acestui vin alb este perfectă pentru a tăia cremozitatea și a curăța palatul. Deoarece brânza de capră se găsește de obicei în salatele grecești și în celebra Spanakopita, de exemplu, știm că va fi o asociere delicioasă.

Brânzeturile artizanale sunt, de asemenea, potrivite pentru acompanierea Sauvingon Blanc-ului, atunci când este necesară impresionarea musafirilor. Însă, pentru asocieri de zi cu zi, Sauvignon Blanc-ul se potrivește perfect cu brânzeturi „comerciale”, precum Cheddar, Monterey Jack sau parmezan.

Deserturile cu cremă și frișcă sunt partenerul ideal pentru Sauvignon Blanc, preferata noastră fiind asocierea cu o prăjitură pavlova somptuoasă.

Cât alcool are un vin Sauvignon Blanc?

Conținutul de alcool din Sauvignon Blanc este relativ ridicat, între 12,5-14% alcool în volum. Amplasarea podgoriilor și clima găsită acolo vor afecta conținutul de alcool. Acest lucru este valabil și pentru metodele de vinificație folosite. Pentru informații clare în ceea ce privește conținutul de alcool, este bine să verificăm eticheta fiecărui vin pe care îl achiziționăm.

Concluzie

În lumea vinului alb, Sauvignon Blanc este pe locul întâi, din mai multe motive.

Pentru început, este versatil, delicios și răcoritor. A fost adoptat de vinificatorii din multe țări din întreaga lume, deoarece poate crește în climă rece sau caldă și aduce arome proprii, unice, fiecărei sticle.

Dacă ești în căutarea unei alegeri sigure, un vin care să fie pe placul oamenilor, atunci oprește-te la o sticlă de Sauvignon Blanc!

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.