află mai multe despre… Sangiovese

află mai multe despre sangiovese

Cuprins

Ce este Sangiovese?

Sangiovese este un soi de struguri de vin cultivat în mod obișnuit în Italia. Este adesea menționat ca vinul Toscanei și a fost cultivat de secole.

Vinurile Brunello sunt simbolul strugurilor Sangiovese, deoarece sunt realizate din 100% struguri Sangiovese. Li s-a dat titlul regal de „Rege” al vinurilor din soiul de struguri Sangiovese, cu calitățile de corp plin, alcool ridicat și taninuri puternice. Astfel, Brunello di Montalcino a primit clasificarea Denominazione di Origine Controllata e Garantita (Denomination of Controlled and Guaranteed Origin, DOCG), fiind unul dintre cele 4 tipuri de vin ce au primit această clasificare, cea mai înaltă printre vinurile italienești, atunci când a fost creată, în 1980.

De unde vine Sangiovese?

În 2004, profilarea ADN făcută de cercetătorii de la San Michele All’Adige a dezvăluit că strugurii sunt produsul unei încrucișări între Ciliegiolo și Calabrese Montenuovo. În timp ce Ciliegiolo are o istorie lungă legată de regiunea toscană, Calabrese Montenuovo (care nu are legătură cu strugurii cunoscuti în mod obișnuit sub numele de Calabrese sau Nero d’Avola) își are originile în sudul Italiei, în regiunea Calabria, urmându-și, mai apoi, drumul către regiunea Campania. Acest lucru înseamnă, în esență, că moștenirea genetică a Sangiovese este jumătate toscană și jumătate din sudul Italiei.

Nu se știe unde a avut loc mutația naturală dintre Ciliegiolo și Calabrese Montenuovo, unii crezând că aceasta s-a întâmplat în Toscana, în timp ce alți ampelografi sugerând că s-ar fi putut întâmpla în sudul Italiei. Dovadă pentru această din urmă teorie este proliferarea mutațiilor fără semințe ale Sangiovese, cunoscute sub diferite sinonime, în diferite regiuni din sudul Italiei, inclusiv Campania, Corinto nero, care este cultivat pe insula Lipari, la nord de Sicilia, și Tuccanese din regiunea Apulia. În Campania, printre multele mutații fără semințe ale Sangiovese care încă cresc în regiune se numără Nerello din comuna Savelli, Nerello Campotu din comuna Motta San Giovanni, Puttanella din Mandatoriccio și Vigna del Conte.

Ce semnificație are numele Sangiovese?

Sangiovese provine din latinescul „Sanguis Jovis” care înseamnă Sângele lui Iup sau Sângele lui Jupiter. Acest vin este numit pe bună dreptate astfel, datorită culorii sale roșu-sânge, care conține note de portocală. Ne întrebăm dacă există vreun mister străvechi legat de acest vin.

Ce fel de vin este cel produs din Sangiovese?

Sangiovese este strugurele din Toscana și evocă imagini romantice ale regiunii. Cu toate acestea, calitatea vinului în restul Italiei nu a fost întotdeauna consecventă. Începând cu anii 1980, s-au făcut multe progrese în industria vinificației, iar accentul s-a mutat pe crearea de vinuri de mai bună calitate. Este posibil să experimentezi în continuare o gamă largă de variații diferite de Sangiovese în Italia și poate fi, de asemenea, același vin numit cu multe nume diferite.

Vinul Sangiovese de cea mai bună calitate are taninuri rafinate, aciditate ridicată și este bine echilibrat. Aromele caracteristice de cireșe, frunze de roșii și ierburi ar trebui să fie aromele predominante. Învechit în butoaie de stejar, vinul devine moale și catifelat, cu note de prune și fructe de pădure, ceea ce îl face bogat și delicios.

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ce culoare au strugurii Sangiovese?

Numele „Sangiovese” îți oferă un indiciu clar cu privire la expresiile de culoare ale acestui vin roșu. Numele înseamnă literal „Sângele lui Jupiter” și probabil a fost numit așa de către romani și etrusci din cauza nuanțelor roșiatice-portocalii ale culorii vinului.

În funcție de terroir și de condițiile meteorologice în care au fost plantate vița de vie Sangiovese, culoarea Sangiovese poate varia în consecință. Strugurii au o gamă de culoare medie, iar vinul roșu rubiniu are de obicei o transparență ușoară. Uneori, vinul poate prezenta chiar și nuanțe portocalii în vinul roșu granat.

Notele de degustare ale unui vin roșu sec Sangiovese

Pentru a aprecia pe deplin aroma Sangiovese, se recomandă ca vinul să fie inhalat adânc înainte de a lua o înghițitură. Acest lucru va ridica notele de vanilie, frunze, fructe de pădure și anason. După scurt timp, smochinele dulci, note de petale de trandafir parfumate și arome de cireșe uscate își vor face simțită prezența. S-ar putea să fii chiar destul de norocos să discerni un subton cretos care vine de la îmbătrânire. Sticlele de Sangiovese care au fost păstrate de mai bine de trei ani vor avea arome de mușchi, ierburi, trufe și silex. Acestea sunt tocmai aromele minerale, pământești, care marchează acest vin roșu drept câștigător.

Nu ar trebui să fii surprins să descoperi că merișorul, coacăzele, prunele, florile uscate, cuișoarele, cafeaua amară, fumul, pielea și roca fac parte din gustul Sangiovese, deoarece diferitele locații ale viței de vie vor aduce profilului o varietate de arome profilului vinului.

Notele de degustare Sangiovese includ adesea cuvântul „rustic”, iar dacă ești obișnuit cu vinurile roșii din Lumea Nouă, s-ar putea să ai nevoie de un timp pentru a te adapta la aromele unice. Încearcă o varietate mai fructuoasă la început, apoi treci la notele mai autentice de pământ ale unui Sangiovese tipic italian.

Cum se servește Sangiovese?

Cea mai bună temperatură pentru a servi vinul Sangiovese este la aproximativ 18 grade Celsius sau temperatura camerei. Poate fi necesar să reglezi temperatura de servire în sus sau în jos pentru a obține echilibrul perfect de aromă. Vinul Sangiovese nu trebuie răcit prea mult, întrucât vei deranja structura delicată a vinului.

Poți alege un pahar cu bol mare sau doar un pahar de vin obișnuit din care să bei acest vin roșu și nu este nevoie să decantezi vinul decât dacă dorești.

Cât ar trebui lăsat să respire Sangiovese?

În timp ce Sangiovese nu trebuie neapărat aerat, dacă este lăsat să respire pentru aproximativ douăzeci de minute, va fi perfect. Nu prea are rost să destupi sticla și să o lași în picioare pentru o vreme, deoarece nu există suficient spațiu în gâtul sticlei pentru ca aerul să intre în contact cu vinul. Se toarnă Sangiovese în centrul paharului de la o înălțime de aproximativ 15 cm, iar vinul va avea timp să se aerisească pe măsură ce se toarnă.

Alături de ce mâncăruri poate fi servit Sangiovese?

Probabil este de la sine înțeles că orice fel de mâncare italienesc se va asorta frumos cu un pahar de vin roșu Sangiovese. Cu taninurile sale ample și profilul mediu cu corp este un bun partener pentru cărnurile consistente, precum vânatul. Vinurile Sangiovese sunt savuroase, cu arome pământoase, din plante, astfel încât vor completa tocănițele și aperitivele calde.

Una dintre propunerile noastre sunt pastele făcute în casă, peste care s-a turnat un ragu de roșii consistent. Aciditatea puternică a vinului se combină perfect cu roșiile din sos (și este grozav să sorbi în timp ce amesteci!) Orice carne și legume prăjite vor fi delicioase cu aromele fructate din vinul Sangiovese. La fel vor fi pizza, cârnații infuzați cu fenicul, mezelurile și, bineînțeles, lasagna.

Nu te teme să asociezi vinul Sangiovese cu mâncăruri vegetariene. Aromele fructate, ierboase ale acestui vin găsesc o uniune naturală cu majoritatea meselor vegetariene. Va fi deosebit de delicios dacă este asociat cu legume care au fost preparate cu unt, ulei de măsline sau smântână, deoarece conținutul de grăsime al acelor ingrediente va ameliora taninurile acestui vin roșu

Asocierea vinului Sangiovese cu brânzeturi este un deliciu culinar care nu trebuie ratat! Este bun mai ales cu brânzeturile tari precum Pecorino, dar va fi delicios cu aproape orice brânză. O Gorgonzola sau o Provolone cu arome puternice nu vor dezamăgi.

Motivul pentru care vinul Sangiovese se potrivește atât de bine cu brânza se datorează acidității sale ridicate și gustului extrem de uscat. Vinul are nevoie de anumite tipuri de alimente pentru a echilibra aciditatea și a spori aromele fructate ale vinului.

Cât alcool are un vin Sangiovese?

Deoarece strugurii Sangiovese favorizează condițiile de creștere calde și uscate, împreună cu solul în principal calcaros, ei și-au găsit o casă perfectă în multe regiuni italiene. Acest lucru le oferă strugurilor tot ce au nevoie pentru a produce aroma fructată corpolentă și taninurile rafinate pentru care este renumit acest vin. Vinul Sangiovese este deosebit de potrivit pentru îmbătrânirea în butoi și pentru atingerea unor niveluri destul de ridicate de alcool. De obicei, conținutul de alcool din Sangiovese este între 13 și 14%, așa că este indicat să bei acest vin roșu cu responsabilitate.

Concluzie

Pentru iubitorii de vin roșu, savurosul Sangiovese nu trebuie ratat. Acesta nu este un vin roșu prea dulce, de fapt, poate fi uneori ușor acru, dar într-un mod foarte plăcut. Este nepretențios, puțin rustic, dar autentic italian și, în combinație cu bucătăria uimitoare italienească, vei avea o experiență gustativă unică.

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.