află mai multe despre… Pinot Noir

afla mai multe despre pinot noir

Cuprins

Ce este Pinot Noir?

Originar din regiunea Burgundia, din Franța, Pinot Noir este un soi de struguri negri folosit la producerea vinului Pinot Noir. Finețea, potențialul de îmbătrânire și farmecul evaziv au făcut din Pinot Noir, unul dintre cele mai populare și căutate vinuri din lume. Este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe vinuri, deoarece este notoriu dificil de cultivat și terroir-ul și climatul fiind extrem de importante, pentru dezvoltarea acestui soi de struguri.

De unde provine Pinot Noir-ul?

Pinot Noir este un tip de struguri străvechi care crește de secole în regiunea Burgundia din Franța. Se crede că primii cultivatori de Pinot Noir au fost călugării francezi care au început să folosească strugurii mici și negri pentru a face vin în secolul al XIV-lea.

Faima sa s-a răspândit de atunci în întreaga lume și i-a forțat pe vinificatori să încerce să cultive acest soi de struguri în Europa și până în Lumea Nouă. Acum este cultivat în multe regiuni viticole din întreaga lume, cum ar fi Germania, Elveția, Italia, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă și California, SUA. Cu toate acestea, condițiile pe care acest soi special de struguri le tolerează sunt foarte specifice și solicitante.

Pentru a maximiza caracteristicile de aciditate, arome delicate și subtilitate pentru care este renumit Pinot Noir, trebuie cultivat în climate răcoroase. Deoarece condițiile ideale au fost găsite în țări foarte specifice din întreaga lume, Pinot Noir a primit acum un statut internațional.

Vița de vie de Pinot Noir poate fi aceeași în toate țările, dar diferitele regiuni viticole vor da acelui Pinot Noir modificări subtile în expresia vinului. Acest lucru poate diferi chiar și în podgoriile care sunt doar la o distanță mică între ele și face vinurile roșii Pinot Noir incredibil de speciale și distinctive.

Ce semnificație are numele Pinot Noir?

Originile numelui Pinot Noir ar putea veni de la forma pe care o formează ciorchinii de struguri. Aparent, această formă este asemănătoare cu cea a unui con de pin, care este tradus prin „pinot” în franceză. Cu toate acestea, unii oameni cred că numele provine de la locul de unde au fost luați butași precum Pinos sau Pignols din regiunea Auvergne din Franța.

Acceptând că Pinot înseamnă „pin”, presupunem că Noir (negru) se referă la ciorchinii mici și strânși de struguri violet închis care se formează pe vița de vie. Strugurii Pinot Noir sunt mult mai întunecați decât alte soiuri de struguri, așa că este ușor să ajungeți la această concluzie.

Pinot Noir este denumirea sub care poate fi găsit acest soi de struguri în țări precum Franța, Statele Unite ale Americii sau Australia. În Italia, îl găsim sub denumirea de Pinot Nero, iar în Germania, sub numele de Blauburgunder.

Ce fel de vin este cel produs de strugurii Pinot Noir?

Strugurii Pinot Noir produc un sortiment de vin roșu. De obicei, este un vin fructat, cu o culoare roșiatică, translucidă. Este un vin cu corp mediu și are un conținut de alcool comparativ mai mic decât majoritatea celorlalte vinuri roșii. Vinificatorii sunt de acord că este un vin dificil de produs din cauza cerințelor speciale ale strugurilor. Dar, este și unul dintre cele mai carismatice vinuri atunci când este perfect vinificat.

Pinot Noir a cucerit inimile iubitorilor de vin și colecționarilor din întreaga lume, deoarece puterea sa constă în caracteristicile sale natural delicate. Te seduce subtil din momentul în care culoarea delicată se vede în pahar până la note moi de cireșe și zmeură la gust. Îmbătrânește cu grație și te va încânta cu miresme îmbunătățite și arome de vânat dacă poți aștepta suficient pentru ca acestea să se dezvolte.

Taninurile mai scăzute fac vinul Pinot Noir fin și ușor la degustare. Este un vin roșu sec, ușor spre mediu, cu aciditate echilibrată. Gustativ, există o dulceață provenită din aromele de cireșe coapte și de zmeură, dar aceste arome sunt mai degrabă de fructe proaspete decât siropoase. Nu poate fi descris ca un vin dulce precum sherry.

Ce culoare are vinul produs din Pinot Noir?

Culoarea Pinot Noir-ului este un punct interesant și subiect de multe discuții. Strugurii Pinot Noir nu sunt foarte bogati în culoare și acesta este, în fapt, problema celor ce încearcă să clasifice vinurile roșii după intensitatea culorii vinului. Dacă producerea unui vin cu o culoare roșu intens este tot ceea ce este nevoie pentru a face un vin grozav, atunci pentru majoritatea cramelor nu ar dura prea mult sau nu ar fi prea dificil.

Cu toate acestea, delicatul Pinot Noir cu marea sa varietate de nuanțe și transparențe este excepția de la regulă. Acest soi de struguri este atât de sensibil la climă, teren și metode de producție, încât reflectă acești factori în culoarea pe care o afișează.

În termeni generali, vinul roșu produs din Pinot Noir ar trebui să aibă culoarea palidă a fructelor de pădure (cu excepția Pinot Noir produs în Burgundia, care este violet intens), dar este dificil să-l clasifici doar cu această descriere. Culoarea poate varia de la rozalie (precum fardul de obraz) la violet intens, roșcat, cu multe nuanțe între ele.

Probabil că ar avea mai mult sens să descriem culoarea Pinot Noir, luând în considerare densitatea sa. Deci, cuvinte precum „moderat deschis, întunecat și moderat întunecat” sunt descrieri mult mai potrivite și economisesc timp în încercarea de a găsi exact nuanța potrivită de roșu.

Notele de degustare ale unui vin roșu, produs din struguri Pinot Noir

Profilul de aromă al Pinot Noir-ul poate fi cel mai bine descris ca fiind elegant. Se acordă mare grijă la producerea vinului pentru a se extrage cele mai rafinate parfumuri și gusturi ale Pinot Noir-ului, atât cât este posibil. Prospețimea fructată este echilibrată cu caracteristica crocantă a sortimentului, iar aciditatea perfectă și taninurile scăzute ridică acest vin la alt nivel. Chiar și alegerea butoaielor de vin pentru maturare și perioada de timp exactă, necesară pentru a crea gustul perfect de Pinot Noir trebuie monitorizate cu atenție.

Nivelurile de abilități de vinificație în fiecare etapă a producției explică de ce Pinot Noir impune un mare respect și un preț mai mare decât media. Există multe vinuri roșii fantastice disponibile astăzi pe piață, dar referința la „caracterul curat și elegant” din notele de degustare ale Pinot Noir-ului îl face remarcabil printre iubitorii de vin roșu și colecționarii de vinuri fine.

Pe lângă notele fructate din Pinot Noir, vei putea detecta și alte miresme și arome interesante în paharul tău. Unele regiuni vor face ca vinul să aibă un aspect pământesc și arome specifice solului din păduri. Alții vor evidenția condimente precum vanilia, cuișoarele și scorțișoara. Nu fi surprins dacă simți arome de ciuperci, piele tăbăcită sau afumătură  în acest soi de vin imaculat. Acesta este un vin roșu de descoperit și nu doar de băut.

Cum se servește Pinot Noir?

Un vin roșu atât de delicat și prețios trebuie servit cu rafinament și respect. Aceasta înseamnă că trebuie avută o grijă deosebită în pregătirea experienței de băut Pinot Noir. Acest vin roșu poate fi, desigur, deschis și savurat după bunul plac. Dar, pentru a obține cele mai bune rezultate din experiența de băut, există unele aspecte de care trebuie ținut întotdeauna cont.

Temperatura perfectă pentru a servi Pinot Noir este de 12,7° C. Asta înseamnă că este ușor răcit, dar nu refrigerat.

Pinot Noir este conceput pentru a fi servit direct din sticlă și nu trebuie decantat. Alegerea paharului corect este foarte importantă deoarece acolo se va produce aerarea și vei putea aprecia nasul deosebit de Pinot Noir. Alege un pahar mare, în formă de clopot, cu sau fără tulpină.

Deoarece a fost realizat atât de atent, caracteristicile Pinot Noir se vor schimba și se vor deteriora dacă este lăsat deschis mai mult de o zi. Deci, există o scuză pentru a termina sticla cât mai repede posibil.

Depozitate corect, într-un loc răcoros, întunecat, cu un sigiliu sigur, sortimentele realizate din strugurii Pinot Noir vor îmbătrâni frumos și grațios până la opt ani.

Cât ar trebui să fie lăsat să respire Pinot Noir-ul?

Potrivit majorității experților în vin roșu, Pinot Noir-ul nu are nevoie să i se acorde timp să respire. Acest lucru se bazează pe ceea ce se numește „Regula generală a aerării”, care afirmă că, cu cât nivelurile de tanin sunt mai mari, cu atât este nevoie de mai mult timp pentru aerare. Pinot Noir este cunoscut ca un vin cu corp ușor până la mediu, cu niveluri scăzute de tanin, astfel că nu necesită mult timp de aerare sau deloc.

O excepție de la regula privind decantarea Pinot Noir este dacă descoperi că sticla ta de Pinot Noir pare a fi prea acidă. Decantarea, în acest caz, va ajuta la reducerea aromei și la netezirea oricăror arome dezechilibrate.

Alături de ce mâncăruri poate fi servit Pinot Noir?

Versatilitatea vinurilor produse din Pinot Noir se extinde și la asocierea acestor vinuri cu diverse alimente. Poți fi sigur că este practic imposibil să greșești dacă folosești o sticlă de Pinot Noir pentru a fi servită în timpul mesei. Este un acompaniament binevenit pentru o gamă largă de tipuri de alimente, bucătării și arome.

Caracterul complex al aromei Pinot Noir, precum și aciditatea ridicată și echilibrul scăzut al taninului, înseamnă că poate fi combinat cu alimente care sunt în mod normal servite cu vinuri albe. De exemplu, aromele de pește la grătar nu vor fi depășite de un pahar de Pinot Noir. Cu toate acestea, este suficient de complex pentru a se menține atunci când este servit cu preparate bogate din carne.

În materie de carne, Pinot Noir poate fi asociat cu practic orice tip de mezel, cum ar fi salam, șuncă sau prosciutto, dar și cu preparate mai complexe, cum ar fi miel la cuptor, tocăniță de iepure sau de căprioară sau friptură de fazan la tigaie.

Brânzeturile cremoase, cu nuci, cum ar fi Taleggio, Gruyere, Brie sau brânză de capră constituie acompaniamentul perfect. Mâncărurile pe bază de brânză, cum ar fi conopidă gratinată (rețeta noastră preferată, aici!), paste cu brânză sau burgeri cu brânză, vor fi ridicate la statutul de preparate gourmet atunci când sunt servite cu un pahar delicios de Pinot noir.

Pâinea proaspăt coaptă, servită cu paté și terine sau ficatei de pui prăjiți cu aromă bogată pe pâine prăjită, vor fi cu siguranâă vedeta cinei. La fel și simplele legume la grătar, cum ar fi broccoli, sparanghel, ardei și porumb.

Deserturile bogate și cremoase vor fi divine atunci când sunt servite cu acest vin roșu la sfârșitul unei mese.

Cât alcool are un vin Pinot Noir?

Deși unele sortimente de Pinot Noir au un conținut de alcool mai mic decât altele, această variație a nivelului de alcool trebuie remarcată. Desigur, consumă tot alcoolul în mod responsabil, oricât de delicios ar fi paharul de vin!

Vinurile Pinot Noir produse în clime mai reci, cum ar fi cele din Europa, au de obicei un conținut de alcool mai scăzut decât Pinot Noir-urile din țările cu climă mai caldă (Lumea Veche vs. Lumea Nouă). Conținutul de alcool al unui Pinot Noir poate varia de la 11,5% la 15,4%, așa că merită să ții cont de volumul de pe eticheta sticlei, deoarece acesta este un interval destul de considerabil.

Concluzie

Vinul roșu realizat din soiul de struguri Pinot Noir este un vin magic care se face folosind tehnici specifice și o cantitate uriașă de pricepere.

Nu oricine își poate permite un Pinot Noir de top, dar cu siguranță te poți răsfăța cu o sticlă din gama mai accesibilă de preț, știind că, pe alocuri, calitatea și aromele sortimentelor sunt similare. Este genul de vin care va fi primit cu recunoștință de gazde, savurat de oricine îl primește cadou sau doar savurat în liniște într-un fotoliu lângă șemineu.

Capacitatea sa de a se împerechea cu aproape orice tip de mâncare înseamnă că este musai să ai câteva sortimente din Pinot Noir, în casă, pentru orice eventualitate.

De la viță de vie și terroir de calitate la producție de calitate, la calitatea nuanțelor de roșu moale și aromelor proaspete, trebuie să degusți un Pinot Noir de calitate măcar o dată în viață!

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.