află mai multe despre… Chardonnay

Cuprins
Ce este Chardonnay?
Chardonnay este un soi de struguri albi versatil și adaptabil, care crește în multe climate. Vinul pe care îl produce poate avea multe forme și prețuri, așa că există ceva pentru toată lumea! În funcție de locul în care sunt crescuți strugurii, vinurile pot varia de la crocante și acidulate la fructate sau lemnoase. Există, de asemenea, diferențe între Chardonnay-urile produse în climatele mai reci față de cele mai calde. Strugurii soiului Chardonnay sunt crescuți de secole în Burgundia, Franța și aici se găsesc încă cele mai bune și mai costisitoare exemple ale acestui vin alb nobil.
De unde vine Chardonnay-ul?
Chardonnay are mai multe origini, dar acum se știe că soiurile de struguri albi Pinot și Gouais Blanc sunt părinții săi, conform testelor ADN efectuate de ‚curioși’. Chardonnay are, de asemenea, rădăcini comune cu strugurii Pinot Noir. De aceea cele două soiuri de struguri sunt întotdeauna cultivate împreună și culese manual.
Strugurii albi Gouais Blanc au fost aduși în Franța de către invadatorii romani, de pe teritoriul Croației de astăzi. Acest soi de struguri a găsit locul ideal pentru a crește în regiunea Côte-d’Or (Panta de Aur) din Burgundia, alături de alte soiuri interesante. Aceste podgorii au fost cultivate de călugării cistercieni care au descoperit că se poate obține un vin delicios, auriu, complex, care să exprime caracteristicile pământului în care a crescut, dar și a strugurilor din care este produs. Se crede că acești călugări au fost forța motrice care a făcut din Burgundia paradisul viticol care este astăzi și au crescut importanța strugurilor Chardonnay.
Toate soiurile crescute în această zonă sunt apreciate, în zilele noastre la nivel internațional.
Ce semnificație are numele Chardonnay?
Numele Chardonnay provine de la satul francez Mâconnais, în apropiere de Burgundia. Legenda spune că podgoriile erau formate dintr-un amestec de soiuri de struguri Pinot Blanc și Gris, care a evoluat într-un singur soi numit Pinot Blanc – Chardonnay sau Chardonnet.
Numele său a devenit oficial Chardonnay în 1896 prin Congresul Ampelografic de la Chalon-Sur-Saône.
Cuprins
Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!
Un soi cu adevărat internațional
Chardonnay este un strugure de vin care crește în toată lumea. Există soiuri de struguri Chardonnay calde și reci, care cresc cu plăcere în regiuni diferite.
Chardonnay-urile din climatele mai calde tind să aibă o aciditate și niveluri de alcool mai scăzute.
Chardonnay-urile din climatele mai reci sunt mai fructate, mai pline și au, de obicei, un conținut mai ridicat de alcool.
În funcție de locul unde este plantat, există soiuri de struguri Chardonna din Lumea Veche și cele din Lumea Nouă. Soiul Chardonnay din Lumea Veche provine din Franța (regiunile Burgundia (renumită fiind, mai ales, regiunea Chablis, unde se plantează doar acest soi!) și Champagne (este, în fapt, soiul care stă la baza unei șampanii adevărate!)), nordul Italiei, Spania, Germania și Austria. Chardonnay din Lumea Nouă este produs în America (California și Oregon), Chile, Canada, Australia (Tasmania, Victoria), Noua Zeelandă și Africa de Sud.
Ce fel de vin este cel produs din Chardonnay?
Cu atât de multe stiluri diferite de vinuri Chardonnay, este dificil să ierarhizezi vinurile produse din strugurii Chardonnay de la cel mai bun la cel mai rău. Totul depinde de preferințele personale în materie de vin! Diferitele climate și stiluri de producție din întreaga lume produc arome atât de diferite ale acestui vin alb, încât poate deveni o căutare pe viață pentru a descoperi preferatul.
În esență,vinul Chardonnay este un vin alb corpolent, onctuos, cu arome bogate de fructe. Este unul dintre rarele vinuri albe care sunt ideale pentru învechirea în baricuri și ca atare poate prezenta adesea o aromă delicioasă de vanilie untoasă.
Chardonnay produce un vin alb sec, cu un corp mediu sau plin, în funcție de regiunea în care a fost produs și de metoda de învechire. Tot zahărul rezidual este transformat în alcool, ceea ce îl face să fie un vin sec. De obicei, vinul este fermentat folosind butoaie de lemn sau rezervoare din oțel inoxidabil.
Ce culoare are soiul de struguri Chardonnay?
Fructele de culoare verde, rotunde și uimitoare, de pe vița de vie, se transformă într-o culoare aurie bogată atunci când sunt complet coapte. Aceasta este ceea ce conferă vinului culoarea sa distinctivă Chardonnay și dulceața siropoasă. Dacă în pahar se regăsește un vin Chardonnay mai palid, cu străluciri platinate, atunci probabil că nu a fost învechit în stejar. Vinul Chardonnay auriu îmbibat de soare a petrecut probabil timp învechindu-se într-un butoi și va avea o aromă de unt.
Note de degustare ale unui vin alb sec Chardonnay
Definirea profilului de aromă al vinului produs din struguri Chardonnay nu este o sarcină ușoară, deoarece există atât de mulți factori care îl afectează. În esență, există două profiluri gustative de bază – Chardonnay de climă rece și Chardonnay de climă caldă.
Fiecare dintre cele două tipuri are profilurile sale influențate de culoare, gust, arome, structură și localitate. Chardonnay-urile din zonele cu climă rece tind să fie mai acide, cu niveluri mai ridicate de alcool decât cele din regiunile mai calde, care pot avea uneori un corp mai plin și arome mai bogate.
Aroma Chardonnay este individuală și destul de dificil de descris, deoarece este atât de subtilă și delicată. În mod obișnuit, va avea note de mere, fructe cu sâmburi, fructi tropicale, precum și un miros ușor de lămâie.
Aromele predominante care alcătuiesc gustul Chardonnay sunt cele de fructe, ierburi, flori și minerale/ arome de pământ de pădure. De asemenea, are o aromă ușor fructată, cu note de pepene galben sau piersici în unele cazuri.
Aromele de fructe includ note de lămâie, lămâie verde și grapefruit, mere și pere, pentru soiul crescut în climatul rece și note de fructe cu sâmburi, precum caise, piersici și nectarine, dar și note de fructe tropicale, cum ar fi ananasul, mango, guava, smochinele, fructele jackfruit, fructul pasiunii, pentru soiul crescut în climate calde. În fundal, se pot distinge note subtile de floare de măr, iasomie și caprifoi. Unele vinuri Chardonnay vor include straturi de arome vegetale de castravete, țelină, fân proaspăt tăiat, cimbru și mentă.
Metodele de fermentare și maturare pot influența, de asemenea, aromele. Vinificatorii pot adăuga manual arome în timpul procesului de producție. Acestea pot include ceară de albine, caramel și note de unt. Învechirea în butoi aduce o altă dimensiune la straturile de arome și ar putea include note de vanilie, migdale, condimente și fum, în funcție de locul unde a fost produs vinul și de tipul de stejar folosit pentru fabricarea butoaielor.
Utilizarea rezervoarelor de oțel inoxidabil în procesul de vinificare, pentru producția de vinuri Chardonnay a dus la exemple de vin alb cu o aciditate mai mare și un profil mai crocant decât sortimentul Chardonnay maturat în lemn de stejar, iar această metodă este utilizată în vinificare pentru vinuri destinate consumului de masă. Vinuri Chardonnay de calitate superioară rămân în continuare maturat în butoaie, pentru minim 6 luni.
Cum se servește Chardonnay-ul?
Chardonnay trebuie servit întotdeauna răcit și la o temperatură de aproximativ 10-12 grade Celsius.
Vinurile Chardonnay-urile sunt delicate și vor avea un gust tulbure dacă nu sunt servite suficient de reci, așa că este important să fie păstrate la frigider timp de 2 ore înainte de a fi servite. Dacă o sticlă deschisă de Chardonnay este depozitată în frigider, aceasta se va păstra proaspătă timp de până la patru zile. După acest interval, vinul se va oxida și nu va mai putea fi băut. Însă, se poate folosi, cu succes, la gătit.
Chardonnay este un vin care poate fi păstrat timp de până la doi ani, atât timp cât este păstrat într-un loc liniștit, liniștit, întunecat și răcoros.
Cât ar trebui să fie lăsat să respire Chardonnay-ul?
Datorită texturii sale corpolente și a straturilor profunde de aromă, Chardonnay este un vin alb care va beneficia de aerisire înainte de a fi băut. Este recomandat ca acest vin să fie lăsat să respire timp de cel puțin treizeci de minute înainte de a fi băut. Simplul transfer al vinului într-o carafă ar trebui să fie sufficient pentru a spori aromele. Însă, carafa trebuie să stea la frigider, în temperaturile optime, atlfel toate eforturile de a experimenta o degustare de vinuri excelentă vor fi anulate de schimbările de temperatură.
Alături de ce mâncăruri poate fi băut Chardonnay-ul?
Fiind un vin atât de versatil, soiul Chardonnay produce un vin alb, sec, ce poate fi alăturat unei varietăți de feluri de mâncare, mai ales, în corespondență cu tipul de Chardonnay și locul de proveniență al acestuia.
Spre exemplu, vinurile Chardonnay provenite dintr-un climat rece sunt tinere și lemnoase. Astfel de vinuri se potrivesc perfect cu crustacee, precum stridii, midii sau scoici, datorită aromelor sale crocante, delicate. Un astfel de sortiment, poate, de asemenea, fi alăturat unei porții de paste sau risotto italiene, supe cremoase sau homar.
Feluri de pește cu sosuri ierboase, precum și sushi sau sashimi se asociază perfect cu vinuri Chardonnay din climate calde, cum ar fi Noua Zeelandă, Africa de Sud sau Chile, datorită aromelor mai puternice.
Chardonnay-urile maturate în butoaie de stejar, de până la cinci ani, produse în zonele cu climat rece, au o textură complexă și un buchet puternic, astfel că pot fi associate cu pește și fructe de mare, mai grase, cu sosuri sățioase, dar și cu cărnuri, precum cele de vițel, porc sau pui, în special, dacă sunt servite cu sosuri pe bază de lactate.
Chardonnay-urile maturate deplin în butoi, produse în regiunile calde, cum ar fi California, Australia sau Noua Zeelandă, pot fi asociate perfect cu fripturi suculente, cârnați picanți sau cotlete de porc și vită.
Pentru o experiență perfectă de degustare, nu trebuie să lipsească brânzeturile. În cazul vinului Chardonnay, platoul cu brânzeturi trebuie să includă brânză din lapte de capră, brânză Brie și Camembert sau brânzeturi care sunt un pic dulci. Brânzeturi învechite, cu arome puternice, precum Guyere sau Gouda pot fi servite, în mod excepțional, alături de un sortiment Chardonnay matur, îmbătrânit în butoaie.
Cât alcool are un vin Chardonnay?
Vinurile produse din Chardonnay din regiunile calde sunt, în general, mai dulci și au un conținut mai mare de alcool. În general, conținutul de alcool al unui sortiment de Chardonnay poate fi 13,5%-14,5%.
Concluzie
Soiul Chardonnay produce, fără îndoială, unul dintre cele mai populare vinuri albe disponibile. Popularitatea sa este binemeritată datorită caracteristicilor sale ușoare, aromelor pline, fructate și buchetului floral. Există diferite stiluri de vin Chardonnay și o gamă de metode de producție diferite, ceea ce înseamnă că există un Chardonnay pentru fiecare gust. Acest vin versatil poate fi savurat într-o multitudine de momente și contexte diferite și se potrivește bine cu o gamă largă de bucătării. Cel mai bun lucru este faptul că aceste vinuri albe sunt disponibile pe scară largă atât în magazine, cât și online, așa că nu există niciodată un motiv pentru care să nu îți poți umple paharul cu acest vin divin și auriu.
Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!