află mai multe despre… Cabernet Sauvignon

afla mai multe despre cabernet sauvignon

Cuprins

Ce este Cabernet Sauvignon?

Vinurile realizate din soiul de struguri Cabernet Sauvignon sunt iubite de majoritatea oamenilor. Acestea sunt sofisticate și elegante, cu arome generoase. Taninurile robuste ale acestor sortimente susțin structura sa corpolentă și au un buchet viu, fructat. Vinurile sunt cunoscute pentru culoarea roșu intens și pentru conținutul de alcool impresionant de mare. Îți seduc toate simțurile, iar gama de arome asigură că acest vin roșu nu este niciodată uitat.

Soiul de struguri Cabernet Sauvignon mici și au coajă groasă și dură. Acesta este unul dintre motivele pentru care acest soi este atât de rezistent și relativ ușor de cultivat. Din Bordeaux, în Franța, până în California, și multe alte țări din întreaga lume, Cabernet Sauvignon a crescut în popularitate devenind unul dintre cele mai faimoase vinuri roșii care se găsesc pe tot globul.

De unde vine Cabernet Sauvignon-ul?

Se consideră, de către specialiști, că strugurii Cabernet Sauvignon sunt originari în Franța. În special, vinificatorii din Bordeaux au îmbrățișat acest strugure minunat și rezistent, creând astfel un vin propriu. Bordeaux este considerat a fi cel mai bun terroir pentru acești struguri, iar vinurile Cabernet Sauvignon produse acolo sunt de departe cele mai intens aromate și sunt considerate vinuri roșii superioare. Experimentând tehnici de învechire, ei au descoperit că nivelurile ridicate de taninuri din vin l-au făcut potrivit pentru învechirea în stejar.

Abia în 1996, testele ADN efectuate de cercetătorii vinului au confirmat că Cabernet Sauvignon este urmașul încrucișării naturale care a avut loc între Cabernet Franc și Sauvignon Blanc.

Viticultorii italieni au descoperit că și Toscana este o regiune favorabilă creșterii acestui soi de struguri. Chianti a devenit faimos pentru producerea de Cabernet Sauvignon de cea mai bună calitate, la fel ca și Bolzano din regiunea Alto Adige, unde temperatura și solurile vulcanice sunt ideale.

Când viile de Cabernet Sauvignon au fost transportate în California, s-a descoperit că Napa și Valea Sonoma erau perfecte pentru a crea acest tip de vin roșu cu tanini fermi. Acest lucru a dus la o explozie de crame de tip boutique în zonă, care a fost necesară pentru a satisface cerințele tot mai mari pentru acest Cabernet Sauvignon.

Valea Barossa din Australia produce Cabernet Sauvignon cu aromă bogată, cu gust de piper.

Așadar, putem spune cu ușurință că Cabernet Sauvignon a devenit un vin recunoscut, băut în toată lumea, datorită aromelor sale minunate și potențialului impecabil de învechire.

Ce semnificație are numele Cabernet Sauvignon?

Deoarece originea strugurilor Cabernet Sauvignon este învăluită în mister, există multe legende legate de numele Cabernet Sauvignon. Cea mai frecvent acceptată poveste este că Sauvignon provine din cuvântul francez „Sauvage”, care înseamnă sălbatic. Unii susțin, de asemenea, că acest soi de struguri a fost folosit pentru a face vin în Roma Antică, în timp ce alții spun că este originar din regiunea Rioja din Spania.

Ce fel de vin este cel produs din Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon este, fără îndoială, cel mai faimos vin roșu din lume. Deși tinde să capete unele caracteristici diferite în funcție de solul în care este cultivat, caracteristicile acestui vin roșu rămân consistente și iubitorii de vin roșu știu că vor obține un vin corpolent, cu tanini fermi și o gamă largă de miresme și arome de savurat.

Cabernet Sauvignon este, fără îndoială, un vin roșu sec. În timp ce textura vinului poate varia de la ușoară și fructată la profundă, întunecată și capricioasă, Cabernet Sauvignon este întotdeauna considerat un vin sec, deoarece nu mai există zaharuri reziduale după finalizarea procesului de vinificație.

Ce culoare are vinul produs din Cabernet Sauvignon?

Când vinul este tânăr, culoarea sa este destul de opacă, cu o nuanță de roșu rubiniu adânc cu o margine magenta pe buză. Pe măsură ce vinul îmbătrânește, devine o culoare maro-violet cu note portocalii.

Intensitatea culorii vinului produs din Cabernet Sauvignon poate varia în funcție de tehnicile de vinificație și de regiunea în care au fost cultivați strugurii. Caberneturile din regiunile mai reci pot conține mai puțină pigmentare și pot apărea mai palide decât verii lor din regiunea caldă. Cu toate acestea, manipularea inteligentă prin lăsarea cojilor la macerat în vin pentru o perioadă lungă de timp poate permite culoarea soiurilor mai palide să se adâncească.

Cu cât este mai fină calitatea unui vin produs din Cabernet Sauvignon, cu atât este nevoie de mai mult timp pentru ca vinul să îmbătrânească și să dezvăluie nuanțele maronii, portocalii. Acest lucru poate dura până la doisprezece ani pentru unele vinuri roșii de acest tip.

Note de degustare ale unui vin roșu, sec Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon-ul din zonele reci are miresmele și aromele inconfundabile ale pădurilor alpine, pe timp de primăvară. Cu note de ierburi alpine, fructe de pădure sălbatice coapte și grafit din munți, băutorul sigur va trăi o extravaganță gustativă. Aromele Cabernet Sauvignon includ, de asemenea, cedru, tutun și cireșe. La gust, te poți aștepta la ardei gras verde, anason și lemn dulce. Pe măsură ce acest vin se maturizează, profilul de aromă Cabernet Sauvignon va deveni mai sofisticat, cu note picante și netezime balsamică cremoasă.

Notele de degustare Cabernet Sauvignon vor vorbi întotdeauna despre aciditatea ridicată, taninurile și complexitatea fructificată a acestui vin. Predominanța fructelor negre precum cireșe negre, coacăze negre și mure asigură structura puternică a acestui vin.

Cabernet Sauvignon-ul din Lumea Nouă va avea practic același gust de fructe, dar poate avea un nivel mai scăzut de tanin și va include note de vanilie și violete și un conținut mai mare de alcool.

Cum se servește Cabernet Sauvignon?

Temperatura ideală pentru a servi Cabernet Sauvignon depinde de vârsta recoltei. Vinurile tinere produse din Cabernet Sauvignons trebuie servite la o temperatură între 16 ° C și 18 ° C. Cabernet Sauvignon-urile mai mature, care au fost învechițe mai mult de cincisprezece ani pot fi servite la aproximativ 20° C.

Servește întotdeauna Cabernet Sauvignon în pahare mari care permit aromelor unice să se canalizeze până la nas. Compania Riedel a creat pahare speciale pentru a fi folosite pentru acest tip de vin – le poți găsi și pe wineventure.ro, la secțiunea Accesorii.

Cât ar trebui să fie lăsat să respire Cabernet Sauvignon-ul?

În mod ideal, Cabernet Sauvignon ar trebui lăsat să respire cel puțin 30 de minute înainte de servire. Expunerea la aer este esențială pentru a elibera miresmele și aromele care au fost ținute captive în sticlă de ceva timp. Decantarea vinului este o modalitate bună de a oferi o expunere maximă la aer. Pentru o experiență completă, toarnă vinul de la o înălțime mică deasupra paharului pentru a include și mai mult aer. Experiența degustării acestui sortiment va fi, astfel, încântătoare de la prima înghițitură!

Alături de ce mâncăruri poate fi băut Cabernet Sauvignon?

O regulă de bază de reținut atunci când asociezi Cabernet Sauvignon cu mâncare este că, cu cât mâncarea este mai cremoasă, mai bogată și mai grasă, cu atât se va asorta mai bine cu acest vin plin și fructat. Probabil că nu este cel mai bun vin roșu pentru cei care sunt inițiați în bucuriile de a bea vin roșu, dar va spori aromele bucătăriilor îndrăznețe.

Primul tip de mâncare care îți vine în minte când luați în considerare asocierea Cabernet Sauvignon-ului cu mâncare este carnea roșie. Este bine cunoscut faptul că aceasta este o potrivire ideală. Servește un pahar din acest vin roșu cu o friptură suculentă sau un burger de vită. Poți, de asemenea, să bei acest vin alături de carne la grătar vara sau servit cu mese copioase și calde, cum ar fi o caserolă de vită înăbușită, friptură de miel și legume prăjite, pe timp de iarnă.

Motivul pentru care Cabernet Sauvignon se potrivește atât de bine cu aromele consistente de carne este că vinul are un profil de aromă atât de intens, iar tipurile de alimente mai ușoare, cum ar fi salata, vor părea fără gust alături de acest vin îndrăzneț. Alegeți mâncărurile de legume cu grijă, dar amintește-ți că există legume cu aromă puternică, cum ar fi ciupercile Portobello, sfecla roșie și țelina, etc., care vor fi divine dacă sunt gătite în oțet balsamic pentru a le încuraja aromele. Legumele umplute cu usturoi, rozmarin și cimbru vor fi, de asemenea, suficient de consistente pentru a completa acest vin roșu puternic.

Deoarece Cabernet Sauvignon are aromele sale caracteristice de ardei gras verde, precum și tutun, cireșe și stejar, funcționează bine cu mesele mai grele. Deși poate fi savurat de la sine, desigur, dacă aceasta este alegerea ta, mulți oameni consideră că poate fi puțin copleșitor și conținutul ridicat de alcool va lovi stomacul destul de puternic.

Asocierea brânzeturilor cu vinuri din Cabernet Sauvignon este relativ ușoară, iar un platou de brânzeturi încărcat cu brânzeturi iuți și tari va completa perfect masa. Brânzeturile moi, cremoase nu sunt cea mai bună alegere, deoarece Cabernet Sauvignon va dilua probabil aromele, dar cele precum Cheddar, Gorgonzola sau Gouda învechit, servite cu niște biscuiți gustoși, sunt alegerea perfectă.

Cât alcool are un vin Cabernet Sauvignon?

Acest vin roșu bogat, corpolent, cu culoarea sa închisă caracteristică, va fi puternic în ceea ce privește nivelul de alcool. Conținutul de alcool Cabernet Sauvignon este de obicei în jurul valorii de 13,5%, dar se știe că un Cabernet Sauvignon din Lumea Nouă, din California, Chile și Australia, poate ajunge și la 15%, în conținut de alcool! Este indicat să bei acest vin în mod responsabil și, de preferință, asociat cu alimente complementare, deoarece poate fi puțin copleșitor pe stomacul gol.

Concluzie

Puține vinuri se pot compara cu Cabernet Sauvignon din perspectiva profunzimii miresmelor și a aromelor. Din acest motiv, este cel mai cunoscut și iubit vin roșu.Poate exista în variații ușor diferite, cum ar fi soiul rece din Franța și tipurile mai calde din țările din Lumea Nouă, cum ar fi Africa de Sud, Chile și Australia. Dar, în ciuda gamei largi de regiuni, știi la ce să te aștepți când deschizi o sticlă de Cabernet Sauvignon. Este garantat un vin corpolent, cu aromă de fructe negre. Este acompaniamentul perfect pentru multe tipuri de carne, legume și brânză și este, de asemenea, un partener perfect, în fața focului într-o seară rece, de iarnă. Versatil, vibrant și foarte, foarte bun – acesta este Cabernet Sauvignon!

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.