5 vinuri roșii care se potrivesc perfect cu friptură

5 vinuri roșii care se potrivesc perfect cu friptura

Cuprins

Dintotdeauna, vinul roșu a fost partnerul perfect al fripturilor din carne roșie, precum porcul sau vita. În funcție de modalitatea de a găti carnea, sosurile care o acompaniază sau garniturile lângă care este așezată carnea, noi vă propunem 5 vinuri roșii care se potrivesc perfect cu friptură!

Criterii de asociere a vinului cu friptura

Pentru a putea asocia perfect un pahar de vin roșu cu diverse tipuri de fripturi, trebuie să ținem cont de anumite aspecte, enumerate mai jos:

  • Cu cât carnea este gătită mai puțin (spre exemplu, servești o friptură de vită, gătită rare, în sânge), cu atât mai mult se va diminua senzația de tanin din orice vin însoțitor
  • Dacă bucata de carne este mai grasă, atunci va avea nevoie de un vin însoțitor mai robust
  • Cu cât friptura este mai gătită (chiar arsă pe grătar), cu atât mai mult, vinul însoțitor trebuie să fie mai dulceag, pentru a contracara amărăciunea lăsată de carnea arsă
  • Dacă friptura este un cu sos, vinul trebuie ales în funcție de compoziția sosului. Spre exemplu, o friptură cu sos de vin roșu, trebuie acompaniată de un vin care să se potrivească cu sosul. De asemenea, o friptură cu sos de piper negru sau verde, trebuie acompaniată de un vin roșu care nu este foarte lemnos, pentru a contracara iuțeala preparatului
  • Garniturile servite alături de fripturile din carne roșii trebuie, de asemenea, potrivite, în funcție de tipul de friptură și de vinul roșu alăturat. Cele mai bune alegeri sunt ciupercile, trufele, brocolli, conopidă la grătar sau piureuri din spanac, mazăre sau praz

Cabernet Sauvignon

Vinurile realizate din Cabernet Sauvignon sunt unele dintre cele mai folosite pentru a acompania fripturi din carne roșie, din simplul motiv că sunt foarte versatile. Textura poate varia de la ușoară, proaspătă, până la complexă, întunecată, ceea ce permite acestui sortiment să însoțească mai multe tipuri de preparate pe bază de carne roșie. Aromele sale, de fructe de pădure coapte, ierburi montane și pământ, combinate cu cele de cedru, tutun și cireșe sunt potrivite pentru o friptură de porc, la grătar, acompaniată de un piure de cartofi cu trufe.

Gitana Autograf Cabernet Sauvignon este un sortiment ce impresionează prin naturalețe și expresivitate. Obținut exclusiv din struguri culeși manual, la sfârșit de octombrie, Gitana Autograf Cabernet Sauvignon este un sortiment cu o structură complexă, dată și de maturarea în butoaie de stejar, timp de cel puțin un an.

Merlot

Merlot se asortează bine cu carnea de vită, în special cu filet mignon, mai ales când orice sos însoțește felul de mâncare. Mâncărurile de vită grele, afumate și însoțite de sos se potrivesc bine cu un pahar de Merlot, corpolent, bogat în arome. De fel, Merlot-ul produce un vin cu arome deosebite, care pătrund în valuri, de la cele fructate, cu note de cireșe, dude sau prune, la cele lemnoase, de ardei, ciuperci, piele tăbăcită, până la cele ierboase, de oregano, rozmarin, salvie și cimbru.

Strugurii folosiți pentru a crea Bauer Merlot sunt culeși manual și atent selecționați. Sunt transformați într-un vin excepțional, prin maturarea în baricuri mici de stejar, timp de cel puțin 12 luni.

5 vinuri roșii care se potrivesc perfect cu friptură

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Syrah (Shiraz) sau cupaje care conțin Syrah

Îndrăzneala și picanteria sunt principalele caracteristici ale Syrah. Acest vin roșu corpolent este plin de cele mai delicioase arome de fructe coapte, fum și piper negru, pentru a numi câteva. Există mici variații ale intensității și texturii în funcție de locul în care au crescut strugurii și de vinul produs, dar, per total, te poți aștepta la o degustare plină de diferite arome. Syrah se numește Shiraz în unele țări din Lumea Nouă, dar în esență vei primi în continuare același soi de vin roșu. Încearcă un sortiment pe bază de Syrah alături de un antricot de vită gătit lent, acompaniat de legume la grătar. Promitem că nu vei fi dezamăgit.

Donnafugata Sedara, un sortiment din Sicilia, Italia, este un vin echilibrat, cu gust plăcut și taninuri delicate. Se remarcă prin aromele sale de cireșe și prune cu note condimentate de piper negru.

Sangiovese

Soiul din care sunt produse Super Toscanele va fi întotdeauna un partener perfect pentru fripturile din carne roșie. Vinul Sangiovese de cea mai bună calitate are taninuri aderente, aciditate ridicată și este bine echilibrat. Aromele caracteristice de cireșe, frunze de roșii și ierburi ar trebui să fie aromele predominante. Învechit în butoaie de stejar, vinul devine moale, cu note de prune și fructe de pădure, ceea ce îl face bogat și delicios.Acompaniamentul perfect îl face cu o friptură din vrăbioară de vită.

Col D’Orcia Rosso di Montalcino este un vin clasic, realizat cu struguri puri Sangiovese, lansat la un an de la recoltare, astfel încât să păstreze toată prospețimea și fructul unui vin tânăr și, în același timp, intensitatea pe care doar terroir-ul Montalcino este capabil să o ofere.

Pinot Noir

Originar din regiunea Burgundia din Franța, Pinot Noir este un soi de struguri negri folosit la producerea vinului Pinot Noir. Caracteristicile Pinot Noir de finețe, potențial de îmbătrânire și farmec evaziv l-au făcut unul dintre cele mai populare și căutate vinuri din lume. Este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe vinuri, deoarece este notoriu dificil de cultivat și foarte deosebit în ceea ce privește terroir-ul și climatul în care acest struguri va înflori. Aromele proaspete, fructate ale vinurilor Pinot Noir sunt echilibrate de note crocante, iar aciditatea perfectă și taninurile scăzute transformă acest vin în ceva special. Servește Pinot Noir alături de niște coaste de porc gătite lent.

Jelna Dealu’ Negru Pinot Noir Wild Yeast este un sortiment realizat din struguri culeși manual și lăsați să fermenteze timp de 14 zile, drojdia fiind cea sălbatică, spontană. Vinul dezvoltă, astfel, note proaspete de cireşe şi vişine, precum şi note decadente de muşcată, lemn de urzică şi carne de vită caramelizată.

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.