5 vinuri românești pentru masa de Paște

5 vinuri romanesti pentru masa de paste

Cuprins

Este foarte cunoscut faptul că, în România, masa de Paște este copioasă și include multe sortimente diferite de mâncare. Dacă nu știi sigur cum să asociezi vinul cu mâncarea pe care o servești, iată 5 idei de vinuri românești pentru masa de Paște, perfecte pentru fiecare preparat.

Aperitivele și spumantul

Fie că pui pe masă doar mezeluri și brânzeturi sau ai și niște ouă umplute și salată de vinete, vinul spumant este soluția cea mai sigură pentru a da startul mesei tale. În plus, știm bine că ouăle nu se înțeleg prea bine cu nici un vin greoi. Așa că, după ce sunt ciocnite, e momentul să desfaci și o sticlă de vin spumant, pentru că este singurul vin care se potrivește cu ouăle, mai ales, cu cele fierte. Motivul este că vinul spumant este un vin ușor, cu note, de obicei, fructate, care nu iau din aromele mâncărurilor alături de care este servit.

Unul dintre cele mai potrivite vinuri românești pentru masa de Paște este La Salina Issa Charm Brut, o alchimie splendidă între soiul Chardonnay și terroir-ul Dealurilor Transilvaniei. Odată completă vinificarea primară, licoarea este trimisă în Italia, pentru a fi vinificată, conform metodei Charmat, direct acolo unde această metodă a fost creată. Devine, astfel, un spumant efervescent, armonios aromatic şi foarte proaspăt, cu buchet fructat şi perlaj vioi.

Issa Charm se servește la o temperatură optimă de 6 – 8°C.

La Salina Issa Charm Brut

Ciorbe, droburi și alte delicioșenii din miel

Carnea de miel este, fără îndoială, vedeta mesei de Paște. Pentru că vinurile albe nu sunt destul de puternice, aromatic vorbind, pentru a ține piept intensității gustative a cărnii de miel, vinurile roșii sunt cea mai bună soluție, pentru preparatele din carne de miel, de oricare ar fi ele.

În general, vinurile roșii robuste se potrivesc bine cu gustul ușor vânat al mielului, dar în unele cazuri acestea pot domina carnea și îți pot strica masa. Cele mai bune combinații de vin și miel depind de tipul de bucată de miel și de modul în care aceasta este gătită.

În cazul nostru, ne-am gândit să acompaniem drobul de miel și ciorba cu un Avincis Negru de Drăgășani. Caracterul original, proaspăt şi prietenos, dar totuşi elegant al acestui sortiment, precum și aromele intense de piper negru vor complementa perfect pe cele ale drobului și ciorbei de miel, care nu sunt foarte oncutoase, fără a le sufoca. Avincis Negru de Drăgășani se savurează la o temperatură ideală de 18°C.

Avincis Negru de Drăgășani

De cealaltă parte, buchetul puternic, dar și notele gustative, bogate, prezente din friptura de miel trebuie să fie echilibrate cu sortimentul aparte Galicea Mare Martha Black Maiden. Acestă licoare de un roşu-violet profund, cu o personalitate rafinată de învechirea în baricuri de stejar, dezvăluie gustul elegant şi sofisticat, concentrat în jurul aromelor de cireşe amare, condimente, ierburi şi tabac, parteneri perfecți pentru friptura de miel. Pentru eliberarea completă a aromelor, Galicea Mare Martha Black Maiden se servește la o temperatură optimă de 16 – 18°C.

Galicea Mare Martha Black Maiden

5 vinuri românești pentru masa de Paște

Salvatoarea friptură de curcan

Pentru cei care nu mănâncă friptură de miel, cea de curcan salvează întotdeauna situația. În astfel de cazuri, fie că este friptură de curcan sau orice altă carne albă, aceasta trebuie asociată, de preferință, cu un vin alb.

Desigur, și vinurile roșii sugerate mai sus pot fi servite, însă acestea vor lua din savoarea cărnii de pasăre, aromele lor fiind mult prea complexe. De aceea, este recunoscut faptul că, acompaniamentul perfect pentru carnea de pasăre este un vin alb, sec, preferabil cu note florale sau fructate. Aroma bogată a cărnii suculente de curcan este echilibrată de prospețimea dată de vinul alb.

Un astfel de vin alb este Liliac Fetească Albă. Acesta este un vin tânăr expresiv, răcoros şi plin de savoare. Aromele sale bogate de fructe albe şi nuanţe citrice, cu influenţe uşor amărui pe final vor fi partenerul perfect pentru o friptură de curcan la cuptor, puțin crocantă. Miresmele acestui sortiment, de flori de câmp şi accente vegetale de fân cosit vor adăuga acea notă de prospețime cărnii de curcan. Servește-l la o temperatură de 10°C, pentru efect optim!

Liliac Fetească Albă

Nelipsitele dulcegării tradiționale

Bineînțeles, de pe masa de Paște nu pot lipsi cozonacul și pasca. Dacă cu primul ne mai întâlnim și de Crăciun, cu cea din urmă nu ne vedem decât de Paște. De aceea, este important să o asociem cu un vin bun, care să nu îi știrbească din gust sau importanță.

Și ce asociere mai bună ar putea exista între un desert pe bază de brânză și un vin, decât cel dintre pasca făcută de mama Iuliei și vinul demi dulce de la Crama Oliver Bauer, realizat din Riesling de Rhein? Acest Bauer RR este complex și profund. Este, însă, un sortiment ușor, ceea ce ajută la asocierea cu pasca, care este un preparat consistent. Aromele florale ale vinului completează gustul astringent al brânzei și palierul demi dulce echilibrează potențialele note amărui ale preparatului.

În plus, Bauer RR este potrivit și pentru cozonac. Fie că este umplut cu multă ciocolată sau cu mai multă nucă, aromele de fructe, dar și cele de fagure, iasomie sau coajă de tei le completează pe cele ale cozonacului, rezultatul fiind unul foarte reușit.

Bauer RR Demidulce

Un bonus, pentru desert, poate fi și Averești Diamond Busuioacă Rosé Demidulce, un vin proaspăt, creat parcă pentru a fi savurat alături de prieteni. Aroma inconfundabilă a soiului din care este realizat, un amestec de busuioc și trandafiri, face din acest sortiment un clasic partener pentru deserturile românești. Se servește bine răcit, la o temperatură de 8°C.

Averești Diamond Busuioacă Rosé Demidulce

Sperăm că recomandările noastre te vor ajuta să planifici o masă de Paște excepțională, alături de oameni dragi. Toate vinurile propuse se regăsesc pe site-ul nostru, alături de alte sortimente, aflate la reducere, cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Îți urăm să ai sărbători cu mult drag și biniște!

Credit foto: Unele fotografii aparțin cramelor din portofoliul cărora fac parte. Aceste fotografii sunt folosite de wineventure.ro în scopuri strict informative.

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.