5 tipuri de vin alb de băut vara asta

Cuprins
Vara este perfectă pentru întâlniri cu prietenii, familia și toți cei dragi și este o ocazie bună pentru a savura un pahar de vin. Iată 5 tipuri de vin alb de băut vara asta, ce sigur vor fi pe placul tuturor!
Traminer
Traminer este un nume care poate fi folosit pentru a face referire la o serie de soiuri europene antice de struguri. Din punct de vedere istoric, a fost folosit pentru a descrie familia germanică a variantelor Traminer sau ca sinonim pentru un membru cheie al acelei familii, Gewurztraminer. Istoria Traminer este lungă și complicată, fiecare dintre regiunile sale tradiționale de creștere oferind diferite nume și istorii locale pentru familia Traminer.

Familia Traminer este foarte predispusă la mutații, la fel ca familia Pinot cu care este strâns înrudită (ai cărei membri cei mai faimoși includ Chardonnay și Pinot Noir). Diferite forme de Traminer au apărut în toată Europa și mai târziu în regiunile viticole din Lumea Nouă și au dat naștere unora dintre cei mai faimoși struguri de vin din lume. Nume mari, precum Cabernet Sauvignon, Merlot și Chenin Blanc, sunt, în cele din urmă, descendenți ai soiurilor timpurii Traminer. Toate acestea oferă un context pentru intervalul impresionant al istoriei lui Traminer și diversității genetice.
În 2000, proeminentul ampelograf francez Pierre Galet a dezvăluit că White Traminer (Traminer Alb) era de fapt același soi cu Savagnin Blanc, un ingredient cheie al faimosului vin jaune din Jura (și care nu trebuie confundat cu Sauvignon Blanc, care este un sortiment complet distinct).
Culorile și aromele vinurilor Traminer variază considerabil, în funcție de subgrupul căruia îi aparțin. Cel mai proeminent exemplu este, fără îndoială, Gewurztraminer, care produce și unele dintre cele mai profund aromate vinuri de pe planetă. Mai puțin cunoscut este Roter Traminer (Traminer Roșu) cu pielea roz-închis (cunoscut și sub numele de Red Traminer, Savagnin Rosé și Klevener de Heiligenstein), care produce vinuri albe intens aromate, uneori cu o nuanță slabă de roz.
Viognier
Strugure alb sinonim cu nordul Ronului, Viognier, duce, de asemenea, o viață dublă și se găsește uneori amestecat cu Syrah în vinurile roșii. Pe cont propriu, Viognier produce vinuri albe aromate, de culoare aurie, cu arome pronunțate de fructe cu sâmburi (deseori sunt citate caise și piersici), alături de un gust plin și adesea texturat. Este susceptibil la niveluri ridicate de alcool și la niveluri scăzute de aciditate.
Analiza ADN-ului arată că Viognier are o relație părinte-frate cu soiul antic Mondeuse, ceea ce înseamnă că este fie un bunic, fie un frate vitreg al lui Syrah. Cercetările de la Universitatea din California au sugerat, de asemenea, o legătură genetică între Viognier și soiul Piemont Freisa, care l-ar face și o rudă cu Nebbiolo.
Viognier este cel mai bine cunoscut ca fiind strugurele din vinul alb de denumire controlată (apelațiune) Condrieu din nordul Ronului (și pentru care este singurul soi aprobat). De asemenea, este adesea menționat în legătură cu apelațiunea Château-Grillet, tot în zona mai largă a Condrieu.

În anii ’70 și ’80, soiul s-a mutat progresiv în valea Ronului și în sudul Franței, unde este adesea cultivat în Languedoc pentru a produce vinuri comerciale monovarietale și ca componentă a vinurilor albe amestecate, oferind amestecului parfumul său amețitor și plin de corp.
Este unul dintre cele șase soiuri principale aprobate pentru utilizare în apelațiunea Côtes du Rhône blanc și se găsește adesea amestecat alături de soiurile de bază din valea Ronului, Roussanne și Marsanne.
În ultimile decenii, Viognier a avut o renaștere remarcabilă, iar acum se găsește pe scară largă în Franța și este cultivat în Italia, Spania, Elveția, SUA, Chile, Argentina, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă și chiar Japonia.
5 tipuri de vin alb de băut vara asta
Sauvignonesse
Friulano (fostă Tocai Friulano, și cunoscut și sub numele de Sauvignonasse sau Sauvignon Vert) este un soi de struguri cel mai renumit pentru rolul său în vinurile albe din Friuli, nord-estul Italiei. Aceste vinuri, de obicei varietale, sunt vii și fructate, cu note de citrice, flori și migdale și adesea o notă de mineralitate.
Soiul nu are nicio legătură cunoscută cu Sauvignon Blanc (spre deosebire de mutația de culoare Sauvignon Gris).

Vinul în sine poate fi făcut într-o varietate de stiluri, iar utilizarea stejarului este mult dezbătută. Unii folosesc maturarea stejarului pentru a adăuga structură vinurilor, în timp ce alții susțin că stejarul copleșește caracterul soiului și ar trebui evitat.
Friuli este casa spirituală a soiului și se găsește în multe dintre vinurile DOC ale regiunii. Regiunea Veneto se găsește pe locul al doilea. Aici poate fi o componentă a mai multor vinuri DOC, inclusiv Bagnoli di Sopra, Breganze și Custoza.
Friulano (Sauvignonasse) se găsește și în Lombardia, la capătul sudic al Lacului Garda. Acolo este un ingredient cheie în vinurile albe San Martino della Battaglia. Multe alte părți ale Italiei au unele plantări și permit soiul în unele denumiri IGP.
În Lumea Nouă, este plantat în special în Chile. În anii 1990, s-a descoperit că multe dintre podgoriile din țară despre care se credea că ar conține Sauvignon Blanc au fost de fapt plantate cu ceea ce se numește acum Sauvignonasse. Odată făcută această descoperire, plantările au început să scadă, deoarece au fost înlocuite cu soiul mai faimos.
În mod confuz, plantările din California numite Sauvignon Vert sunt de fapt Muscadelle.
Turbiana (Verdicchio)
Verdicchio este un soi de struguri de vin alb care este cultivat de sute de ani în regiunea Marche din centrul Italiei. Este un soi versatil, folosit atât pentru vinuri de masă ușoare, ușor de băut, cât și pentru exemple mai complexe, demne de învechire. Este în mod obișnuit lăudat de critici ca fiind unul dintre cele mai bune soiuri de struguri de vin alb din Italia și se găsește în podgoriile din întreaga țară.
Utilizarea Verdicchio a fost documentată în Marche încă din secolul al XIV-lea, dar există sugestii că soiul ar fi putut avea originea în Veneto, unde este cunoscut sub numele de Trebbiano di Soave. Istoricii cred că venețienii au migrat în zona Marche după ciumă, aducând animale și plante și se crede că Verdicchio a fost printre acestea. Soiul s-a adaptat bine terroir-ului din Marche și, în zilele noastre, casa spirituală a lui Verdicchio se află pe dealurile de-a lungul coastei Adriatice.

Pe lângă producerea de vinuri liniștite proaspete, bine structurate, cu arome de citrice, cum ar fi lămâia și grepfrutul, Verdicchio este adesea folosit ca bază pentru vinurile spumante. Unii producători au experimentat cu vinuri dulci, dar deoarece soiul nu este deosebit de aromat, acestea sunt de obicei trecute cu vederea.
Caracteristica obligatorie a acestor sortimente este aroma revelatoare de migdale, care poate fi însoțită de note amare când este tânără sau de o sugestie bogată și dulce de marțipan și miere pe măsură ce vinul îmbătrânește.
Fetească Regală
Feteasca Regală este un soi de struguri cu coaja deschisă la culoare care se găsește în toată Europa de Est și în special în România. Este unul dintre cele trei soiuri din această parte a lumii numite Fetească – celelalte sunt Fetească Albă și Fetească Neagră, ambele fiind numite după culoarea lor (alb și respectiv negru).

Soiul regal este menționat pentru prima dată în textele anilor 1930 și a fost mult timp considerat a fi un descendent al Feteasca Albă și Grasă de Cotnari. Cu toate acestea, s-a sugerat, de asemenea, că Frâncușa și Leanyka sunt părinții soiului Fetească Regală, deși acest lucru este și mai tulburat de faptul că Leanyka și Feteasca Albă ar putea fi același soi. Oricare ar fi descendența sa, soiul și-a găsit o nișă în România, unde acum este unul dintre cele mai plantate soiuri din țară.
Feteasca Regală este larg raspandită în tot centrul României, și în special în regiunile Dealu Mare și Transilvania. Se potrivește bine unui climat continental, deoarece poate rezista la temperaturi extreme vara și iarna.
Feteasca Regală tinde să fie mai bogată în aromă decât omologul său, Feteasca Albă, deoarece taninurile din coaja strugurilor oferă o oarecare complexitate vinurilor. În general, acestea sunt aromate cu caractere de măr verde și fructe tropicale și pot fi vinificate și într-un stil off-dry. Feteasca Regală răspunde bine la maturarea în butoi, ceea ce poate adăuga complexitate vinurilor. Soiul este uneori amestecat și cu Muscat Ottonel, în special în vinurile mai dulci.
Soiul este plantat și în diverse alte țări din Europa de Est, inclusiv în Ungaria, Slovacia și Moldova. Cu toate acestea, adesea nu se face o distincție între diferitele forme de Fetească, iar un vin alb etichetat „Fetească” ar putea fi Albă, Regală sau un cupaj al ambelor.
Cuprins
Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!
Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!