5 soiuri de struguri italienești de încercat anul acesta

5 soiuri de struguri italienesti

Cuprins

Vinurile italienești sunt recunoscute internațional și sunt unele dintre cele mai băute. Îți propunem astăzi 5 soiuri de struguri italienești pe care să le încerci anul acesta și îți garantăm că nu vei regreta!

Primitivo

Primitivo este un soi de struguri cu coajă închisă la culoare, cunoscut pentru producerea de vinuri întunecate la culoare, cu mulți tanini, în special Primitivo di Manduria și varianta sa natural dulce Dolce Naturale. Deși au existat dezbateri controversate și de lungă durată cu privire la originile geografice ale soiului, nu există nicio îndoială că casa modernă a lui Primitivo se află în sudul Italiei, în special în Puglia.

Un vin clasic Primitivo este bogat atât în ​​alcool, cât și în taninuri, aromat intens și profund colorat. În Manduria, variantele fortificate de liquoroso ating adesea un ABV de 18%, care este atenuat la 14% în vinurile de masă. O anumită amărăciune se găsește adesea în Primitivo, ceea ce, combinat cu taninurile săi încrețitoare, înseamnă că are nevoie de câțiva ani fie în sticlă, fie în butoi. Primitivo a sosit probabil în Puglia din podgoriile de coastă ale Croației (chiar peste Marea Adriatică), unde este cultivat și astăzi, sub diferite denumiri, inclusiv Tribidrag și Crljenak Kasteljanski.

La începutul secolului al XIX-lea, soiul a fost introdus în Statele Unite, sub numele de Zinfandel. Acolo s-a dovedit ca fiind de succes, câștigându-și reputația ca „strugurii naționali” americani. A provocat consternare semnificativă de ambele maluri ale Atlanticului când analiza ADN-ului a demonstrat că Zinfandel și Primitivo erau același soi.

Sangiovese

Sangiovese a fost cultivat în centrul Italiei de generații, deși cercetările recente ale viței de vie sugerează că soiul nu este atât de vechi cum se credea cândva. Calitatea vinului Sangiovese poate fi notoriu variabilă. Dar, în anii 1980, tehnicile de vinificație îmbunătățite drastic au văzut o schimbare semnificativă către versiuni mai orientate spre calitate.

Sangiovese, unul dintre cele mai cunoscute soiuri de struguri italienești este în general apreciat pentru structura sa acidă, taninurile ferme, caracterele savuroase și aromele de cireșe negre. În Toscana, Sangiovese este singurul soi de struguri permis în prestigiosul Brunello di Montalcino DOCG și oferă coloana vertebrală pentru Vino Nobile di Montepulciano și vinurile populare din Chianti, unde trebuie să reprezinte 80% din amestec.

Sangiovese este plantat pe scară largă în Lazio, Umbria, Marche (toate care se învecinează cu Toscana) și Corsica. Pe aceasta din urmă, soiul este cunoscut sub numele de Nielluccio și are o caracteristică distinctă de maquis, care îl deosebește oarecum de alte Sangiovese. (Maquis este tufișul care acoperă insula și include arbuști precum salvie, ienupăr, pădure, stejar și mirt.) Este, de asemenea, foarte proeminent în Romagna ale cărei vinuri au fost adesea descrise ca fiind inferioare, datorită diferențelor clonale față de Sangiovese toscan.

5 soiuri de struguri italienești de încercat anul acesta

Glera

Glera este un sinonim de lungă durată al strugurilor Prosecco din nordul Italiei și numele sub care este acum cunoscut oficial. Acest soi cu piele verde a fost cultivat de sute de ani în regiunile Veneto și Friuli, cele mai faimoase în producerea vinurilor spumante Prosecco. Schimbarea numelui Prosecco-Glera a avut loc în 2009, când Conegliano-Valdobbiadene Prosecco a fost promovat la statutul complet DOCG (cel mai înalt nivel de calitate a vinului italian).

În lumina acestei promovări, s-a decis ca denumirea Prosecco să fie rezervată exclusiv vinurilor acoperite de titlurile oficiale de denumire Prosecco ale Italiei și să nu fie folosită pentru soiul de struguri.

Glera este un strugure foarte productiv care se coace târziu în sezon. Are o aciditate ridicată și un palat destul de neutru, făcându-l ideal pentru producția de vin spumant. Profilul aromatic al lui Glera este caracterizat de piersici albe, cu o notă ocazională de săpun. Vinul are corp ușor și are un conținut scăzut de alcool (8,5% este ABV minim permis pentru vinurile Prosecco), sugerându-l ca o băutură răcoritoare de vară sau ca aperitiv. În afara Italiei, Glera este cultivată în Slovenia și Australia, în special în Valea Regelui.

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Nebbiolo

Nebbiolo este soiul de struguri superstar din spatele vinurilor roșii de cea mai înaltă calitate din nord-vestul Piemontului din Italia și, în special, roșii amețitoare și puternice din Barolo și Barbaresco.

Vinurile Nebbiolo sunt adesea parfumate distinct, cu o aromă descrisă ca „gudron și trandafiri”; împreună cu un corp moderat; coloană vertebrală puternică, tanică; și aciditate ridicată, proaspătă. Exemplele de top sunt mult râvnite și pot impune prețuri mari. Pe cerul gurii, Nebbiolo este mediu, dar bogat, cu niveluri de alcool relativ ridicate. Alături de culoarea și aroma caracteristică, elementul final de semnătură al lui Nebbiolo este profilul său de tanin ridicat și uscat, împreună cu nivelurile ridicate de aciditate de împrospătare. Această „structură” înseamnă că vinurile Nebbiolo bine făcute pot îmbătrâni zeci de ani (uneori fiind aproape inabordabile în tinerețe).

Corvina

Corvina este un soi de struguri de vin roșu italian, cel mai faimos ca constituent cheie al vinurilor Valpolicella, alături de Rondinella. Caracteristica sa cel mai frecvent citată este aroma de vișine, precum și lipsa culorii și a taninului – vinurile Corvina tind să fie roșii strălucitoare și cu structură mai ușoară. De asemenea, soiul se pretează bine procesului de apassimento al strugurilor de uscare la aer, folosit pentru a face celebrul vin Amarone.

Corvina este plantată pe scară largă în partea de nord-est a Italiei, producând vinuri DOC, DOCG și IGT. În vinurile Valpolicella, Bardolino și Amarone, Corvina alcătuiește cea mai mare parte, dar nu întregul: vinurile Corvina 100% trebuie să fie produse sub titlul regional IGT. Ca și în cazul celebrelor Super Toscane, producătorii de top nu au lăsat asta să îi împiedice să producă vinuri prestigioase, concentrate, iar multe vinuri de top pe bază de Corvina sunt etichetate IGT. În cupaje, nivelul ridicat de aciditate al Corvinei și aromele distinctive de cireșe și erbacee sunt esențiale pentru caracterul vinului.

Credit foto: Unele fotografii aparțin cramelor Col D’Orcia, Vietti, Villa Sandi. 

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.