5 soiuri de struguri franțuzești de încercat anul acesta

5 soiuri de struguri franțuzești

Cuprins

Este bine știut faptul că Franța este patria vinurilor bune, recunoscute pe plan internațional. Dacă nu știi de unde să începi, noi îți propunem 5 soiuri de struguri franțuzești pe care e musai să le încerci anul acesta!

Viognier

Viognier este un soi de struguri franțuzești albi, renumit pentru că oferă vinuri aromatice, texturate, cu arome pronunțate de fructe cu sâmburi. Provine din regiunea Rhône de Nord (Ronul de Nord) a Franței, unde prosperă pe pantele abrupte ale zonei Condrieu. Boabele de Viognier au o coacere medie până la târzie, producând adesea vinuri cu o culoare aurie intensă. Capacitatea soiului de a produce niveluri ridicate de zahăr oferă, de asemenea, în mod regulat o calitate vâscoasă vinurilor sale, alături de niveluri corespunzătoare de alcool.

Viognier este cunoscut în primul rând pentru aroma sa amețitoare, adesea în comparație cu caise și fructe cu sâmburi similare, inclusiv piersici. Vinurile sale pot fi, de asemenea, foarte ierboase, cu arome de mușețel, lavandă, cimbru și chiar note de pin. În exemplarele învechite și în stilurile mai dulci, acest profil de plante potențial copleșitor este înmuiat de note de miere.

Având în vedere afinitatea soiului cu coajă relativ groasă de a produce niveluri ridicate de zahăr, vinurile Viognier tind să fie corpolente, cu o anumită textură și relativ bogate în alcool. Aceasta se combină cu niveluri natural scăzute de aciditate, echilibrată și proaspătă. Textura vinurilor Viognier este adesea completată de interacțiuni cu stejarul de diferite formate, putând astfel să susțină un post gust lung.  

Ca atare, vinificația atentă poate produce vinuri aromate, complexe, cu un post gust excepțional și un supliment aromatic, fără niveluri ridicate de aciditate. Astfel de vinuri pot îmbătrâni frumos și pot fi băute și peste ani.

Grenache

Grenache (cunoscut și ca Garnacha în Spania) este un soi de struguri negri cultivat pe scară largă în Franța, Spania, Statele Unite și Australia. Strugurii cresc extensiv în regiunea viticolă Rhône de Sud (Ronul de Sud), Languedoc-Roussillon și Provence (Provența). În cea mai mare parte, se găsește alături de Mourvèdre și Syrah pentru a crea prestigiosul amestec din Rhône de Sud, Côtes du Rhône, și este, de asemenea, strugurele principal folosit în Châteauneuf-du-Pape.

Grenache este o viță de vie viguroasă și rezistentă, cu un cadru puternic din lemn, adesea cultivată ca viță de vie de tufiș de sine stătătoare. Este rezistent la vânt și secetă, ceea ce îl face potrivit pentru utilizare în climatele aride precum California și Australia de Sud. Soiul este foarte sensibil la climă și terroir. Solurile mai sărace dau cele mai bune rezultate. Grenache-ul de viță veche cultivat în șist sau piatră, cum ar fi în Priorat și Chateauneuf-du-Pape, poate produce vinuri profund concentrate, capabile să îmbătrânească peste mai multe decenii. Calcarul este, de asemenea, o casă bună pentru soi. Solurile trebuie să fie calde și bine drenate pentru a încuraja rădăcinile să sape adânc.

În multe zone, cum ar fi Ronul de Sud și Valea Barossa, se poate obține Grenache foarte copt, suculent și fructat. Prin urmare, este adesea amestecat cu alte soiuri care contribuie la aciditate, un profil diferit de tanin, culoare și complexitate aromatică. Acesta este un element cheie în proeminența amestecurilor roșii din Rhône de Sud și a amestecurilor „GSM” în Australia și în alte părți, combinând Grenache, Syrah și Mourvèdre.

Produs ca vin de soi, Grenache prezintă arome bogate, picante, de fructe de pădure, în special de zmeură. Unii degustători notează frunza de roșii ca o aromă care apare de obicei. Vinurile din regiunile foarte fierbinți pot avea cu siguranță o căldură corespunzătoare și caractere de fructe gătite. În amestecurile „GSM”, notele de ardei ale Syrah pot fi uneori proeminente.

5 soiuri de struguri franțuzești de încercat anul acesta

Cinsault

Cinsaut (sau Cinsault) este un soi de struguri franțuzești cu coajă închisă la culoare, cu o nuanță roșiatică, folosit în mod tradițional ca parte a amestecului Rhône-ului de Sud, alături de Grenache, Syrah și Mourvèdre. Acestea fiind spuse, Cinsault este produs ca vin monovarietal, dar rar. De obicei apare ca o expresie rosé și un vin ușor, foarte aromat și răcoritor.

Cinsault crește de secole în sudul Franței. Este unul dintre soiurile de struguri permise în renumitul amestec Châteauneuf-du-Pape, care este, de asemenea, cel mai mare dintre toate crus-urile din Valea Ronului. Unii dintre ceilalți struguri permisi sunt Counoise, Grenache Noir, Mourvèdre, Muscardin, Piquepoul Noir, Syrah, Terret Noir și Vaccarèse.

În afară de Franța, vița de vie de Cinsault a fost cultivată în fostele colonii franceze din Algeria, Liban, Tunisia și Africa de Nord. Chiar dacă producția a scăzut de la independența acelor națiuni față de Imperiul Francez, în Maroc, Cinsault rămâne cel mai important soi de struguri la niveluri de producție. În plus, Cinsault crește cu succes în țările însorite, deoarece este tolerant la secetă și la căldură. Și poate reține ușor apa. Deci, irigarea constantă nu este o necesitate – o ușurare pentru viticultori.

Cinsault este un strugure versatil în pahar. Ca soi, produce un vin moale, cu un conținut scăzut de taninuri, cu o culoare deschisă, roșu cărămiziu. Cel mai des întâlnit descriptor aromatic sunt fructele strălucitoare, roșii. Cinsault provenit din viță de vie mai veche, care au cel puțin 20 de ani, contribuie cu note mai condimentate, dulci, chiar cărnoase. Ca vin de amestec, este folosit pentru parfumul său floral și de căpșuni. Ca rosé, capătă arome mai strălucitoare de zmeură, piersică albă, frunze de ceai și petale de trandafir, cu note de fructe tropicale de litchi, guava și papaya.

Credit foto pentru soiul de struguri Cinsault: decanter.com (Domaine des Tourelles)

Chardonnay

Cunoscut ca strugurii albi din Burgundia și piatra de temelie a șampaniei, Chardonnay este cel mai faimos soi de vin alb din lume și, de asemenea, unul dintre cele mai răspândite soiuri de struguri plantate de pe glob. Fabricate într-o varietate de stiluri, vinurile Chardonnay pot prezenta note de fructe care merg de la citrice și minerale la exotice și prăjite. Se găsește în regiunile viticole din întreaga lume.

Podgoriile de Chardonnay din zonele mai reci (cele din Chablis, Champagne și Germania, de exemplu) înclină spre arome de mere verzi. Descriptori minerali, cum ar fi creta, pietrele umede și scoici zdrobite, își găsesc, de asemenea, drum în notele de degustare Chardonnay. Vinurile din Chablis, de exemplu, prezintă adesea Chardonnay la cel mai mineral nivel, cu puțin sau deloc stejar folosit în procesul de vinificație și adesea se întâlnesc note de citrice, floare și cretă, împreună cu niveluri ridicate de aciditate.

Chardonnay-ul din Lumea Nouă (din Australia sau California) arată adesea mai multă greutate corporală, fructe și gust, cu note de fructe exotice și stejar prăjit, la nas. În linii mari, aceste regiuni calde, care includ și Chile, Africa de Sud și Argentina tind să ofere mai mult stiluri tropicale.

În general, Chardonnay crește bine într-o varietate de climate. Oferă un randament relativ bun și este relativ viguros. Vița de vie înmugurește și înflorește la începutul sezonului, făcându-l susceptibil la înghețurile de primăvară, iar viticultorii din climatele răcoroase, cum ar fi Chablis (și, de asemenea, Burgundia și Champagne) au atenuat în mod tradițional acest lucru prin aprinderea focurilor între rândurile de viță de vie.

Unele părți din Chablis sunt protejate de aspersoare cu apă în care apa îngheață în jurul mugurului care naște, protejându-l de fapt. Alte tehnici includ încălzirea sârmelor în spalierul podgoriei.

Burgundia este casa spirituală a lui Chardonnay. Vinurile Chablis sunt vinuri albe seci care se caracterizează prin puritate, crocante, rafinament și mineralitate. Soiul Chardonnay dă rezultate în Chablis, mai mult decât în oricare altă regiune din lume. Își trage personalitatea și caracterul dintr-un subsol vechi de 150 de milioane de ani și se coace în condiții ideale, într-un climat semi-continental, care îi permit să atingă un echilibru bun între nivelurile de zahăr și aciditate. Astăzi, suprafața plantată în Chablis este de aproximativ 5.800 ha.

Află mai multe despre soiul de struguri Chardonnay aici.

Sauvignon Blanc

Acest vin are trăsături atât de distinctive încât este ușor de identificat chiar și pentru cel mai neinformat iubitor de vin. Caracteristicile Sauvignon Blanc de a fi un vin cu corp ușor, cu arome de iarbă, pepene galben, grapefruit, piersici, guava și note subtile de unt sunt iubite în întreaga lume.

Sauvignon Blanc este un strugure de vin alb din vestul Franței, cultivat acum cu succes în regiuni viticole emergente și consacrate din întreaga lume. Soiul produce vinuri albe seci, ușor colorate, aromate, cu aciditate proaspată. Cu toate acestea, răspândirea sa geografică și versatilitatea înseamnă că se găsește într-o gamă largă de stiluri de la vinurile albe seci clasice, la interpretări internaționale individuale, foarte aromate, la vinuri onctuos de dulci, botritizate.

Regiunile Loarei superioare Sancerre și învecinatul Pouilly-Fumé sunt, fără îndoială, denumirile emblematice pentru Sauvignon Blanc atât în ​​Franța, cât și pentru iubitorii de vin din întreaga lume. În timp ce Bordeaux revendică și el soiul, acesta este (în conformitate cu vinificația din regiune) adesea folosit ca parte a unui vin amestecat.

În vinurile albe din Sancerre și Pouilly-Fumé, totuși, strugurii apar singuri, de multe ori văd puțin sau deloc butoaiele de stejar, deși exemplarele de top pot suferi o anumită îmbătrânire în stejar. Aici vinurile sunt minerale, citrice, oțelite, luminoase și destul de longevive. Vinurile Pouilly-Fumé își iau numele de la aromele caracteristice de afumătură, de cremene, asociate cu vinurile din zonă – „Pouilly Fumé” înseamnă „Pouilly afumat” (aceste vinuri pot fi de asemenea etichetate „Blanc Fumé de Pouilly”, sau Alb Afumat de Pouilly ). Acest aspect de silex al aromei Sauvignon Blanc se găsește adesea și în vinurile Sancerre, iar aroma de silex derivă din prezența nivelurilor ridicate de chert (silic) în solurile calcaroase locale.

Mai mult decât atât, nota și numele de afumat, de cremene (și această combinație cu stejar prăjit) este originea stilului de vin alb Fumé Blanc stabilit în California.

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!