5 mituri despre vin… dezmințite

mituri despre vin dezmintite

Cuprins

Lumea vinului este vastă, există vin în fiecare colț al planetei și milioane de oameni îl beau în fiecare an. Atunci când vrei să afli despre vin, există multă informație asupra căreia trebuie să te concentrezi, dar există și anumite mituri despre vin care fac această muncă mai grea. Acest articol își propune să dezmintă 5 dintre cele mai frecvente mituri despre vin. Am putea să spunem chiar că am băut destul vin, ca să ne documentăm, însă am și apelat la prieteni cunoscători de vin, ca să ne explici cum este cu aceste mituri despre vin, pe care le găsim mai peste tot.

Vinurile scumpe sunt mai bune

Desigur, acesta este adesea cazul, chiar dacă este unul dintre cele mai vechi mituri despre vinuri din câte există. Însă, nu toate vinurile scumpe sunt, în mod neapărat, și cele mai bune. Există mulți factori în joc atunci când se stabilește prețul unei sticle de vin, inclusiv locul unde sunt cultivați strugurii și unde se face vinul după recoltare, perioada de învechire a vinului, vintage-ul acelei sticle, taxele locale și de import. Prețul este de asemenea influențat și de nivelul de apreciere al unui anumit sortiment, în cadrul competițiilor de specialitate.

Unul dintre lucrurile de care trebuie să ținem însă cont este ceea ce ne place. Dacă vinul nostru preferat este mai ieftin, atunci pentru noi este perfect. Putem să încercăm și sortimente care sunt peste bugetul nostru, pentru că un sommelier sau un prieten ni le-au recomandat, însă asta nu înseamnă că ne vor plăcea la fel de mult.

Sfatul nostru personal: încearcă să bei vinuri care se încadrează într-un buget mediu, documentează-te, dacă ai timp, despre crama și sortimentul respectiv. Astfel, poți descoperi variante extraordinare, care, cu siguranță, vor ajunge pe lista ta de vinuri preferate. În plus, noi când vedem un vin foarte ieftin nu putem să ne abținem să nu ne întrebăm care sunt,de fapt, costurile de producție, dacă producătorul și-a permis să aducă la raft un vin cu un preț atât de mic!

Vinurile bune au „lacrimi” (picioare) extraordinare

În primul rând, hai să clarificăm ce sunt lacrimile de vin, sau picioarele vinului. Acestea se referă la urmele pe care vinul le lasă pe pereții paharului, după ce vinul este agitat printr-o mișcare circulară.

Se pot deduce multe din picioarele sau lacrimile unui vin în pahar, dar calitatea nu este unul dintre aceste aspecte. Poți obține un indiciu despre cât de corpolent este vinul, în funcție de cât timp durează până cad lacrimile. Atât conținutul de zahăr, cât și alcoolul afectează vâscozitatea vinului. Poți obține, de asemenea, un indiciu despre ce fel de struguri au fost folosiți, în cazul unei degustări oarbe în funcție de culoare, deoarece strugurii roșii cu coajă subțire, cum ar fi Pinot Noir, nu se pătează, în timp ce strugurii cu coajă mai groasă, precum Petite Sirah și Cabernet o fac.

5 mituri despre vin... dezmințite!

Dopurile filetate înseamnă că vinul este de calitate redusă

Acest lucru devine din ce în ce mai fals în fiecare an. Din ce în ce mai mulți producători de înaltă calitate trec la dopuri filetate, pentru a-și sigila sticlele, deoarece pluta de calitate (din care sunt făcute dopurile de vin) devine mai greu de găsit și prețul acesteia continuă să crească. Pe lângă aprovizionare, dopurile de vin filetate sunt, de asemenea, mai consistente decât pluta naturală și vinurile nu sunt expuse riscului de a păta pluta.

Dintre țările producătoare de vin, Australia și Noua Zeelandă sunt lideri în folosirea dopurilor filetate, pentru vinurile lor. Această tehnică ajută, de asemenea, producătorii să se asigure că vinurile lor supraviețuiesc transportului în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Tehnologia dopurilor filetate se îmbunătățește mereu și, dacă te uiți cu atenție, vei găsi vinuri la toate nivelurile de calitate și de preț, sigilate cu un dop filetat.

Vinul spumant se bea numai la ocazii speciale

Atunci când ai poftă de o sticlă de șampanie, Cava, Prosecco sau Moscato d’Asti, nu este nevoie să păstrezi vinul spumant pentru ocazii speciale. Deși este adevărat că unele vinuri spumante se potrivesc bine cu caviarul și foie gras, aceleași vinuri sunt adesea la fel de delicioase servite cu mai multe mâncăruri de zi cu zi: gândește-te la tempura de legume, pui prăjit ușor, brânză la grătar, deserturi cu fructe, salată cu fel de fel de verdețuri, asezonată cu migdale tăiate sau ouă umplute cu diverse paste. Indiferent de ocazie, asigură-te că vinurile spumante sunt răcite la 7 grade Celsius, păstrând sticlele la frigider timp de două ore și jumătate sau timp de 25 de minute la congelator.

În plus, nu uita, că vinul spumant este și ingredientul perfect pentru o multitudine de cocktailuri, care abia așteaptă să fie savurate într-o seară fierbinte de vară.

Toate vinurile devin mai bune cu vârsta

Acesta este un alt mit care este prezentat des în mass-media și provoacă o convingere generală că, cu cât vinul este mai vechi, cu atât este mai bun. Ba chiar există case de licitații care organizează adevărate spectacole, având în centru o sticlă de vin veche.

De fapt, producătorii crează majoritatea sortimentelor de vin pentru a fi servite în câteva luni de când ajung pe rafturi. Există, într-adevăr, sortimente care sunt recomandate a fi savurate doar după câțiva ani de maturare în sticlă, însă condițiile trebuie să fie impecabile. Pentru ca un vin să îmbătrânească bine, trebuie să fie echilibrat și să aibă o structură decentă. Fără oricare dintre aceste lucruri, vinul va deveni mai dezechilibrat și mai flasc pe măsură ce îmbătrânește.

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.