5 idei de asocieri culinare cu prăjituri și vin

5 idei de asocieri culinare cu prajituri si vin

Cuprins

Există o mulțime de articole online, cărți și cunoscători despre ce asocieri trebuie făcute între anumite tipuri de vin și anumite mâncăruri. Vei descoperi cele mai bune asocieri pentru friptură, fructe de mare și multe alte tipuri de alimente. Și în timp ce vinul la cina este grozav, ce facem după? Cea mai bună parte a oricărei mese este adesea desertul (mai ales dacă este vorba despre tort), așa că, bineînțeles, că trebuie să bei un pahar de vin și la desert. Dar care sunt cele mai bune combinații de vinuri pentru desert? Împreună cu prietenii noștri de la Lulu’s Cake, am degustat, am sorbit și îți oferim 5 idei de asocieri culinare cu prăjituri și vin.

Prăjitură Alba ca Zăpada și vinul spumant

Cine nu a auzit vreodată de prăjitura Albă ca Zăpada? Pentru mulți dintre noi, acesta este desertul copilăriei. Bunica ni-l făcea de câte ori aveam poftă de ceva dulce și niciodată nu ținea mai mult de o zi. Pentru cine nu știe cum se face (deși cel mai ușor este să îți comanzi de la Lulu, îți spunem sigur!), Albă ca Zăpada este realizată din foi de aluat, puse una peste alta, umplute cu cremă fină și delicioasă de lămâie.  

După îndelungi deliberări,  am ajuns la concluzia că cea mai bună asociere pentru prăjitura Albă ca Zăpada este un vin spumant, răcit puțin și servit în cupe clasice de șampanie, pentru a păstra sentimentul acela că ne întoarcem în timp. Astfel, propunerea noastră este Leon Beyer Crémant d’Alsace. Miresmele bogate, ușor florale și corpolența ridicată vor fi perfecte pentru gustul ușor amărui al prăjiturii Albă ca Zăpada.

Tort de ciocolată cu zmeură și vinul roșu

Una dintre cele mai clasice asocieri culinare cu prăjituri și vin este cea dintre ciocolată și vin roșu. Această “pereche” perfectă se datorează faptului că unele amestecuri de vin roșu, precum și unele sortimente de sine stătătoare, precum Syrah, Cabernet Sauvignon sau Grenache se laudă cu note de ciocolată, în timpul degustării.

Deoarece atât ciocolata, cât și vinul roșu sunt bogate în arome și pot părea de-a dreptul seci, combinația dintre ele trebuie să fie făcută cu atenție, astfel încât taninurile să nu copleșească cu totul aromele ciocolatei. Vinurile roșii ce pot fi servite cu prăjituri și torturi pe bază de ciocolată trebuie să fie catifelate, cu arome fructate, sortimente mai lejere.

Pentru noi, tortul de ciocolată de la Lulu’s Cake este proaspăt și răcoritor, datorită zmeurei puse din abundență în crema de ciocolată cu care este umplut, astfel că partenerul perfect în ceea ce privește vinul este Brunelli Luigi Amarone Classico della Valpolicella. Aromele distinctiv fructate ale acestui sortiment se combină perfect cu prospețimea tortului de ciocolată și zmeură.

Clasicele choux a la crème și Riesling

Când eram mici, lângă casa noastră era o cofetărie pe care o frecventam destul de des și unde serveau cel mai cel profiterol din oraș (sau așa credeam noi, pe vremea aceea!). De câte ori luam o notă bună sau eram „cuminți”, primeam câte un profiterol, pus într-o mare cupă din cristal, scăldat în sos de ciocolată și cu multă frișcă în vârf. Nu știam, pe atunci, că micile biluțe de aluat, de pe fundul cupei, umplute cu cremă de vanilie, erau, de fapt, choux a la crème.

Când am gustat prima oară varianta de choux a la crème a celor de la Lulu’s Cake am fost transportată imediat în copilărie, alături de bunicul meu, căruia îi revenea cel mai des sarcina de a ne duce la “profiterol”. Aromele biluțelor din aluat, umplute cu cremă de vanilie erau identice și cum fețita de atunci avea acum și alte interese, cum ar fi vinul, am ajuns la concluzia, că cel mai bun partener pentru choux-uri ar fi Bauer Rhein Riesling Demidulce. Acesta are arome florale eterice și încântătoare, care balansează și îmbunătățește dulceața cremei de vanilie din choux.

5 idei de asocieri culinare cu prăjituri și vin

Prăjituri cu fructe și un rosè răcoros

Nu o să spunem prea multe despre această combinație, pentru că aromele și miresmele prăjiturilor cu fructe, dar și cele ale vinurilor rosè vorbesc de la sine.

Prospețimea fructată a unei coronițe de bezea cu cremă de vanilie, frișcă și fructe de pădure este partenerul perfect pentru aromele fructate, dar picante, ale Château de l’Escarelle Rumeurs. Cele două sunt alegeri potrivite, pentru o zi călduroasă de vară, servite la o cină în grădină, alături de familie și prieteni! Nu uita să servești vinul rosè bine răcit, pentru ca puternicele note de zmeură și fructe de pădure să le completeze pe cele din prăjitura fructată.

Tort cu mac, suc de portocale și cremă de brânză și Muscat Ottonel

De cele mai multe ori, cunoscătorii spun că prăjiturile și torturile pe bază de brânză sau cremă de brânză merg bine cu vinurile albe, puțin dulci, datorită faptului că își echilibrează reciproc nivelul de aciditate. Pe când tot degustam, atât vinuri, cât și prăjituri bune, de la Lulu’s Cake, am dat peste combinația perfectă dintre acest tort cu mac, suc de portocale și cremă de brânză și La Salina Issa Muscat Ottonel.

Issa Muscat Ottonel este un vin expresiv, care reușește să creeze un echilibru între aromele sale florale și fructate și senzația de crocant dată de vinificarea în sec. De partea cealaltă, aroma specifică de cremă de brânză și nivelul ridicat de grăsime din aceasta este echilibrată de sucul de portocale cu care este însiropat, din plin, blatul alb, folosit pentru tort. Rezultatul acestei asocieri culinare cu prăjituri și vin este o explozie de arome, care mai de care mai vioaie și răcoritoare, pe cerul gurii.

Suntem curioși să știm – tu ce asocieri culinare cu prăjituri și vin ai descoperit?

Mulțumim celor de la Lulu’s Cake pentru prăjituri, poze și prietenie!

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!