5 beneficii ale vinului roșu

beneficii ale vinului rosu

Cuprins

Iată cele mai importante beneficii ale vinului roșu, menite să îi convingă chiar și pe cei mai ardenți oponenți ai acestuia.

Vinul roșu este un tip de vin obținut din soiuri de struguri de culoare închisă. Culoarea propriu-zisă a vinului poate varia de la violetul intens, tipic pentru vinurile tinere, până la roșu cărămiziu pentru vinurile mature și maro pentru vinurile roșii mai vechi. Sucul din majoritatea strugurilor purpurii este alb-verzui, culoarea roșie provenind din pigmenții antocianici (numiți și antociani) prezenți în coaja strugurilor; excepție fac soiurile teinturier, relativ rare, care produc un suc de culoare roșie. O mare parte din procesul de producție implică extracția sau fermentarea prin drojdie. Vinul roșu este studiat de mulți ani și se crede că are o mulțime de beneficii pentru sănătate (când este consumat cu moderație, desigur). 

Este bogat în antioxidanți

Și, astfel, reglează metabolismul, prin scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Acest efect este atât de vizibil, încât cunoscătorii îl denumesc ”Paradoxul francez”. Este bine știut că bucătăria franțuzească se laudă cu niște preparate foarte grase. Cu toate acestea, în ciuda baghetelor, fois gras-ului, a tuturor deserturilor din ciocolată, francezii sunt recunoscuți ca fiind unii dintre cei mai sănătoși cetățeni ai Europei.

Secretul lor? Un pahar de vin roșu la fiecare masă. Vinul roșu are un efect de elasticitate asupra vaselor de sânge, contribuind la o mai bună circulație a sângelui în organism, acesta fiind unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale vinului roșu.

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Poate combate inflamațiile

Vinul roșu este abundent în anumiți polifenoli, inclusiv resveratrol, antociani, catechine și taninuri (proantocianidine și elagitanine). În special, resveratrolul se găsește nu doar în vinul roșu, ci și în alimente precum strugurii, alunele, ciocolata și anumite fructe de pădure.

Cercetările sugerează că acei compușii fenolici din vinul roșu prezintă proprietăți antiinflamatorii. Nu numai că cercetările sugerează că consumul de vin roșu poate reduce rezistența la insulină, dar poate, de asemenea, să scadă stresul oxidativ.

Poate îmbunătăți starea de spirit

Studiile au asociat consumul moderat de alcool cu ​​o stare de spirit mai bună. Și nu suntem doar noi cei care zic asta!

Un studiu din 2014 a arătat că persoanele care au băut un pahar de vin într-un mediu neplăcut au experimentat același nivel de îmbunătățire a dispoziției ca și persoanele care au savurat un pahar într-un mediu mai plăcut.

Un alt studiu asupra persoanelor de vârstă mijlocie și vârstnici a arătat că cei care beau 2-7 pahare de vin pe săptămână au mai puține șanse să devină depresivi. Cine suntem noi să contrazicem știința?

5 beneficii ale vinului roșu

Ajută la îmbunătățirea activității mentale

Flavanolii din vin pot proteja celulele corpului tău care susțin vasele de sânge sănătoase – un beneficiu fiziologic cheie care poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier și poate preveni dezvoltarea plăcii dăunătoare. Studiile pe animale sugerează că resveratrolul, în special, poate preveni scăderea memoriei legată de vârstă.

Așa că un pahar de vin seara nu te va face doar sănătos, dar îți va menține memoria puternică!

Când cercetătorii au făcut teste de memorie unor femei în vârstă de 70 de ani, cele care au băut un pahar sau mai mult în fiecare zi au obținut scoruri mult mai bune decât cele care au băut mai puțin sau deloc.

Din același motiv, consumul moderat de vin roșu poate proteja și împotriva bolii Alzheimer.

Poate lupta împreună cu tine împotriva greutății

Din ciclul prea bun pentru a fi adevărat, două studii care au cercetat efectele pozitive ale vinului roșu asupra noastră, sugerează că băutul de vin ar putea ajuta la încurajarea pierderii în greutate, mai ales dacă este băut înainte de culcare.

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Washington au descoperit că resveratrolul, un polifenol care se găsește în vinul roșu, poate ajuta la transformarea grăsimilor albe încăpățânate în grăsime brună care poate fi arsă. Un studiu separat de la Harvard a găsit o legătură între vin și pierderea în greutate. Cercetătorii au examinat 20.000 de femei de peste 13 ani și au constatat că cele care beau două pahare de vin zilnic aveau cu 70% mai puține șanse de a fi supraponderale.

De ce este mai bine să bei noaptea? Un studiu realizat în 2012, care a observat efectele resveratrolului asupra albinelor, a constatat că compusul ajută la reducerea apetitului. S-ar putea ca vinul să descurajeze pur și simplu gustările târzii.

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.