15 idei de asocieri culinare cu vin și brânză

15 idei de asocieri culinare cu vin si branza

Cuprins

Una dintre cele mai emblematice și memorabile asocieri culinare este cea dintre vin și brânză. Vinul și brânza sunt folosite de ani de zile pentru a crea o experiență decadentă, luxoasă, care nu dezamăgește niciodată. De la prima înghițitură de vin roșu sau alb până la ultima mușcătură a brânzei, cu siguranță vei avea parte de momente de vis. Iată 15 idei de asocieri culinare cu vin și brânză pe care să le încerci acasă!

Cabernet Sauvignon și Cheddar maturat

Cabernet Sauvignon este un strugure clasic divers, apreciat pentru aromele sale pline și bogate și pentru taninurile mai scăzute care alcătuiesc versiunile sale mai ușoare. Cele mai comune componente aromatice găsite în Cabernet Sauvignon includ fructele negre precum prunele, cireșele, murele, împreună cu condimentele calde precum vanilia sau rădăcina de lemn dulce.

Cheddarurile maturate au un gust de nucă, care devine mai pronunțat pe măsură ce brânza îmbătrânește. Textura sa poate fi sfărâmicioasă și tare, însă poate fi și aproape untoasă, în ciuda gustului său sărat.

Cheddarul maturat poate fi o asociere fabuloasă cu vinuri tanice precum Cabernet Sauvignon, deoarece ajută la echilibrarea amărăciunii acestor roșii astringente, uscate, iar aromele lor intense sunt bine asortate între ele în acest fel.

Merlot și Gouda

Merlot este un soi de vin care se află chiar în mijlocul spectrului vinurilor roșii. Acest vin bogat și neted este aromat, datorită taninului mediu, acidității și alcoolului. Poți avea arome de cireșe, prune sau zmeură cu o notă de condimente care lasă un final ușor de băut pe limbă.

Brânza Gouda este o brânză din lapte de vacă învechită în mod tradițional, cu o aromă bogată și savuroasă. Nuanțele subtile de caramel se dezvoltă pe măsură ce se maturizează, iar textura sa devine sfărâmicioasă ca parmezanul.

Gouda se potrivește bine cu o varietate de vinuri, de la vinul alb la vinul roșu. Merlotul are un nivel de aciditate asemănător cu Gouda, ceea ce face o asociere senzațională între vin și brânză. Merlot ar fi, de asemenea, potrivit cu Monterey Jack, Gruyere și brânză cu ierburi.

Syrah și Roquefort

Syrah este un vin de un roșu închis, consistent, cu un gust intens. Este plin și sec, în timp ce rămâne foarte bine echilibrat, fără a fi acru sau amar. Există note de fum, slănină și violete, făcându-l printre cele mai potrivite asocieri de vinuri pentru orice ocazie!

Roquefort este o brânză acidulată, cremoasă, cu nuanțe albastre, care are un miros inconfundabil. Gustul înțepător al Roquefortului și aroma metalică, ascuțită sunt echilibrate de caramelul dulce ars al laptelui de oaie, care creează buchetul său distinct.

Dacă ești în căutarea unui profil de aromă mai îndrăzneț cu vinul tău roșu, încearcă Syrah alături de Roquefort. Profilul sărat al Roquefort stabilește echilibrul perfect cu Syrah, care are o aromă de afumatură și de carne. Brânza învechită, gorgonzola și pecorino pot fi, de asemenea, combinate cu Syrah.

Pinot Noir și Gruyere

Pinot Noir este un vin sec gustos, ideal pentru cei care se bucură de subtilitățile fructelor și fructelor de pădure amestecate cu stejar. Vinurile Pinot Noir au un gust acid, datorită taninurilor, făcându-le perfecte pentru vreme mai caldă sau ca aperitive înainte de cină.

Brânza Gruyère este un soi elvețian mai moale, mai cremos, cu o aromă de nucă și un aspect galben apetisant. Pinot Noir se potrivește excelent cu brânzeturile cu nuci, cum ar fi Gruyere. Fructele din vinul roșu bogat completează aroma acestei brânzeturi cu fermitate medie, fără a o copleși. Ambele au suficientă aromă și complexitate, astfel încât să nu devină plictisitoare după o singură mușcătură!

Chianti și Parmezan

Gustul Chianti, unul dintre cele mai cunoscute vinuri din Toscana, este un echilibru delicat de miresme și arome. Oricine a gustat Chianti știe că gustul are în mod unic fructe roșii, ierburi uscate, oțet balsamic, fum sau vânat, în funcție de calitățile sale. Experiența ar putea oferi, de asemenea, note precum vișinele conservate în vinuri de lux și alte caracteristici mai îndrăznețe.

Parmezanul este o minune ca gust si textură. Oferă echilibrul perfect între aromele sărate, acidulate, dulci și picante, făcându-l un acompaniament ideal pentru diverse feluri de mâncare și vinuri.

Chianti are o aromă oarecum grea și robustă, care se potrivește bine cu brânzeturile italienești tari. Cunoscătorii recomandă parmezanul datorită aromelor sale de nuci pentru a echilibra notele fructate ale Chianti. Asocierea Chianti cu Pecorino este, de asemenea, o alegere excelentă.

15 idei de asocieri culinare cu vin și brânză

Moscato d’Asti and Gorgonzola

Moscato d’Asti este un vin dulce, fructat, cu arome de piersici, portocale, lămâi și struguri. Aroma îți furnică pe limbă din cauza carbonatării ușoare care face ca aciditatea să-ți gâdile papilele gustative în timp ce iei înghițituri lungi.

Gorgonzola este o brânză albastră care variază de la cremoasă și moale la fermă și sfărâmicioasă. Este plină de aromă, cu nuanțe pământești de salinitate. Vârsta Gorgonzola va determina cât de cremoasă sau crocantă va fi la fiecare mușcătură!

Notele dulci ale Moscato d’Asti se echilibrează cu aromele sărate de la Gorgonzola și reprezintă o modalitate perfectă de a savura desertul după o masă excelentă. Moscato d’Asti și Muenster este, de asemenea, o pereche pe care nu trebuie să o ratezi.

Vermentino and Ricotta

Vermentino este un vin cunoscut pentru profilul său aromatic, care poate include citrice și note florale. Vermentino are arome care variază de la dulce la amar la gust, cu note fie minerale, fie sărate. Finisajul acestui vin alb amintește de migdale.

Ricotta este o brânză care are o textură aproape de cremă și un gust ușor, cremos. Cel mai adesea este asociată cu vinuri sau deserturi mai dulci datorită aromei sale blânde.

Atunci când combini Vermentino cu brânză, evită brânzeturile excesiv de înțepătoare și rămâi la soiurile mai proaspete, cum ar fi ricotta, deoarece acest lucru va completa vinul frumos, fără a confunda profilul de aromă al celuilalt.

Gewürztraminer and Muenster

Gewürztraminer poate fi un vin complex, cu o aromă aproape copleșitoare, de la trandafiri la sâmburi de caise și fructe tropicale. Când este prezent tipul potrivit de putregai, fructele uscate precum smochinele sau stafidele și mierea sunt adesea detectabile în buchet.

Muenster este o brânză untoasă, cu o aromă ușoară, care amintește de Monterey Jack. Este de obicei făcut din lapte integral și are un aspect alb sau alb-gălbui.

Gewürztraminer este un vin excelent pentru asociere cu brânzeturi blânde, cum ar fi Muenster, deoarece aroma puternică a vinului poate fi îmblânzită de moliciunea brânzei.

Viognier and Jarlsberg

Viognier este un vin alb ușor care poate fi atât delicat, cât și complex. Gustul variază de la arome dulci de mandarină până la cuișoare, cu nuanțe de miere. De asemenea, are note de vanilie cremoasă până la amărăciune stropită, în funcție de metodele producătorului.

Brânza Jarlsberg are atât o textură neobișnuită, cât și ispititoare. Deși începe la fel de moale, gustul interiorului său îți va atrage, cel mai probabil, atenția: unt bogat, cu suficientă dulceață ușoară pentru a ieși în evidență!

Brânza Jarlsberg este o potrivire perfectă pentru vinul Viognier, deoarece gusturile sale de nuci și dulceață se potrivesc superb cu profilul de aromă de fructe care formează majoritatea Viognier. De asemenea, ar trebui să încerci să asociezi Viognier cu Gruyere.

Sauvignon Blanc și brânză de capră

Printre cele mai bune combinații de vin și brânză se numără cea dintre Sauvignon Blanc și brânza de capră. Sauvignon Blanc este un vin alb sec, greu și cu aciditate pronunțată. Unele Sauvignon Blanc au zahăr rezidual, oferind un plus de bogăție gustului său puțin mai dulce.

Brânza de capră are o aromă pământoasă și acidulată, care poate fi intensă în tinerețe. Un vin precum Sauvignon Blanc este perfect pentru brânza de capră, deoarece își completează caracterul pământesc cu note citrice și minerale. Aciditatea acestui vin reduce, de asemenea, greutatea brânzei, astfel încât palatul nu va fi blocat de toată această aromă!

15 idei de asocieri culinare cu vin și brânză

Chardonnay și Camembert

Chardonnay este printre cele mai bune vinuri albe care pot varia de la ușoare și fructate până la grele cu note de stejar. Are aciditate moderată, dar nu prea mult alcool, făcându-l ușor de băut pentru orice ocazie! Chardonnay-urile sunt, de asemenea, versatile, deoarece au multe arome diferite de oferit.

Camembert este o brânză fină, cu un gust cremos, de nucă, cu note de unt și ciuperci în afara coajei sale înflorite. Camembert poate fi descris ca fiind unic în comparație cu alte brânzeturi, cum ar fi Brie, deoarece oferă mai multă substanță pământească decât cremoasă, fără a fi suprasolicitant.

Cunoscut pentru aroma sa delicată, Camembert este brânza perfectă pentru asocierea cu vinuri albe precum Chardonnay. Aciditatea ambelor poate tăia toată acea cremozitate și poate crea o pereche bine rotunjită, care nu va dezamăgi! Dacă nu ai Camembert la îndemână, încearcă alte brânzeturi, cum ar fi Gruyere sau clasica cremă de brânză.

Pinot Grigio și Mozzarella

Pinot Grigio are arome fructate care includ lime, pere, caprifoi și măr verde. Vinurile Pinot Grigio sunt mai puțin dulci decât Chardonnay, deoarece au un conținut mai mare de acid.

Mozzarella este o brânză semi-moale, care are o textură elastică și un gust ușor acru. Pe măsură ce îmbătrânește, devine mai moale, iar aroma devine mai delicată, cu note de lapte. Vinul Pinot Grigio se potrivește excelent cu brânza moale, cum ar fi Mozzarella, deoarece gustul acid al acestui vin echilibrează aromele blânde și dulci din aceste brânzeturi pentru a crea o experiență plăcută de asociere. Chevre merge de minune și cu Pinot Grigio.

Riesling și Parmigiano Reggiano

Riesling este un vin răcoritor care a crescut în popularitate în ultimii ani. Are arome crocante de mere, caise, piersici și pere, cu o aciditate ridicată, pentru a-i oferi un gust optim pentru orice ocazie.

Brânza autentică Parmigiano-Reggiano are un gust ascuțit, complex, de fructe sau nuci, cu o aromă puternică și savuroasă și o textură ușor granuloasă. Bucățile de Parmigiano Reggiano trebuie sparte, nu tăiate cu un cuțit, pentru a păstra aroma.

Această brânză tare clasică italiană din lapte de vacă se potrivește de minune cu un Riesling dulce. Sarea și dulceața se completează reciproc pentru a crea această senzație de gust delicioasă! Poți alege să asociezi vinul Riesling și cu brânzeturi albastre, Gouda sau feta.

Vin spumant și brânză baby swiss

Șampania, Prosecco și alte vinuri spumante au un echilibru delicat de arome: de obicei citrice, mere, vanilie sau pâine prăjită. Profilul de aromă va varia în funcție de nivelul de calitate. Prosecco este mai ușor, cu arome de fructe care rămân în gură după ce bei.

Brânza Baby Swiss este renumită pentru că are o textură mai cremoasă și o aromă mai blândă, cu note de dulceață și nuci. Dimensiunea găurilor în brânzeturile obișnuite elvețiene determină intensitatea acestora; găurile mai mari înseamnă arome mai pronunțate, variind de la ușor dulce la picant sau ascuțit, în funcție de cât timp au îmbătrânit.

Baby Swiss aduce o senzație netedă, cremoasă, care se îmbină perfect cu șampania deja ușoară și spumoasă. Vinul spumant se potrivește bine cu Colby și Muenster.

Rosé și Monterey Jack

Rosé este vinul perfect de vară. Oferă un răgaz răcoritor de la vinurile roșii grele, care sunt de obicei favorizate în anotimpurile de iarnă. Un profil tipic de aromă de rosé include căpșuni, zmeură sau cireșe. Cu toate acestea, există multe varietăți diferite ale acestei băuturi cu corp ușor, cu note diferite pentru orice preferință de gust.

Brânza Monterey Jack este o brânză prin excelență în stil american, care există de secole. Are o aromă blândă și untoasă, cu doza potrivită de arome pentru a o face irezistibilă atunci când este servită singură sau ca o completare.

Cuprins

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împărtășește-l cu prietenii!

Ai peste 18 ani? Site-ul nostru promovează băuturi alcoolice. Pentru a utiliza acest site, trebuie să ai peste 18 ani, conform cerințelor legale.